U Grčkoj zbog gašenja javne televizije opći štrajk, građani i novinari na ulicama

U Grčkoj je počeo opći štrajk zbog gašenja javne televizije. U jednodnevnom općem štrajku sudjeluje većina najvećih grčkih sindikata, a tijekom dana očekuju se i prosvjedi u Ateni.

Vođa oporbe Alexis Tsipras rekao je da je gašenje ERT nezakonito. S odlukom se ne slaže ni dio stranaka vladajuće koalicije. Premijer Antonis Samaras odgovara da je javna televizija bila simbol rasipništva i nedostatka transparentnosti.

Vlada je jučer objavila da je podnijela nacrt zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća radio, internet i televiziju, nakon što je dan ranije, na opće iznenađenje i ogorčenje cijele javnosti, ukinuta javna radiotelevizija – ERT.

Danas na kioscima neće biti novina, otkazane su sve konferencije za novinare. POESY, POSPERT i POEPTYM pozvale su sve građane da sudjeluju u prosvjedima ispred zgrade ERT-a. Oni su priopćili da će prosvjedi prestati ukoliko se povuče odluka o ukidanju ove televizije.

Podsjetimo, grčka Vlada objavila je jučer kako se zbog štednje privremeno ukidaju državna televizija i radio. Sve dok se ponovno ne pokrenu državni mediji, oko 2500 zaposlenih bit će suspendirano. Ukoliko Vlada u Grčkoj ikada odluči ponovno pokrenuti javne medije, imat će prvenstvo kod natječaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...