U najvećoj krizi kažnjavat će se za fasade?!

Ministarstvo graditeljstva ovih je dana otvorilo javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o gradnji kojim bi se omogućilo kažnjavanje vlasnika koji nemaju uređenu i izgrađenu fasadu na kući. Rasprava je otvorena do 20. lipnja, a ukoliko se prijedlog usvoji vlasnik kuće imat će pet godina od početka radova na kući da završi fasadu ili će ga se moći kazniti s 3.000 kuna i to svakoga mjeseca dokle god ne uredi fasadu. Za provođenje zakona bili bi zaduženi komunalni redari. Od dobivanja dozvole za građenje pa do samog početka građenja, neće smjeti proći više od tri godine, tako da će, kako se može zaključiti, vlasnici morati izgraditi kuću u roku od najviše osam godina ili mogu biti kažnjeni.

Kako će ova javna rasprava teći treba tek vidjeti, ali potrebno je naglasiti da bi ovaj zakon došao u vrijeme najdublje gospodarske krize, kao i u vrijeme kad se velik broj građana istrošio za legalizacije nelegalno izgrađenih objekata, tako da bi ovo predstavljalo dodatni udar na džep. Zadrani se stoga s pravom pitaju hoće li i proći ovakav prijedlog zakona.

No, ovaj zakon odnosio bi se na novoizgrađene kuće, dok će se stare fasade uređivati drugim uredbama. A upravo su fasade na starijim kućama i zgradama problem, jer zbog loše izolacije smanjuju energetsku učinkovitost, ali i narušavaju estetski izgled zgrade i kvarta.

Grad Zadar je prije nekoliko godina imao program putem kojega su sufinancirali uređenje fasada zgrada u zaštićenoj staroj jezgri i obalnom pojasu. Ipak, državna revizija prigovorila im je na tom projektu jer su na taj način pomagali privatnim vlasnicima zgrada, dok drugima nisu, a što nisu smjeli činiti.

Grad je sufinancirao dio troškova uređenja fasade, ali i tada je dolazilo do problema jer mnogi stanari, odnosno suvlasnici u zgradi, često nisu bili spremni platiti za uređenje fasade. Bilo je dosta problema dok ih se sve nagovorilo da zajednički sudjeluju tako da smo, u biti, sudjelovali u uređenju fasade jako malog broja zgrada, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje Grada Zadra, objasnivši kako je Grad krenuo u taj projekt kako bi se stanarima tih zgrada osigurala bolja izolacija, veća ušteda, ali i da bi se ostvario ljepši izgled cijelog prostora grada. Ali ni sve to nije bilo dovoljno da se stanare potakne da novčano participiraju u uređenju fasada. Dadić je istaknula da ne postoji mehanizam kojim bi Grad mogao prisiliti vlasnike stanova na uređenje fasada zgrade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...