U nekoliko koraka do dozvole za gradnju

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je na okruglom stolu u HGK kako se nada da će prijedlozi triju novih zakona iz područja prostornog uređenja i gradnje do ljetne stanke Sabora proći prvo čitanje, a na jesen biti upućeni u drugo čitanje i usvojeni u Saboru.

Ministrica je najavila da će Ministarstvo razmotriti sve primjedbe iz javne rasprave, koje je do sada uglavnom uputila struka. Neće biti prihvaćene primjedbe arhitekata koji traže da ostanu i lokacijska i građevinska dozvola. Lokacijska dozvola izdavat će se samo u izvanrednim situacijama, primjerice za eksploatacijsko polje i građevine koje su u funkciji eksploatacije i skladištenja mineralnih sirovina, za postupke za koje je potrebno provesti postupak izvlaštenja, za postupno ili etapno građenje.

Novi zakon o građenju predviđa ukidanje svih dozvola osim građevinske, koja će se izdavati na temelju glavnog projekta, a nisu, kao do sada, potrebni i idejni projekt i glavni projekt i izvedbeni projekt. Njih investitor može u određenim složenim situacijama dati izraditi, ali nisu uvjet za svaku gradnju. Novost je i da plaćeni vodni i komunalni doprinos više neće biti uvjet za izdavanje građevinske dozvole, već će se oni plaćati naknadno.

Ciljevi novog zakona o građevinskoj inspekciji su ubrzanje i pojednostavnjenje postupanja inspekcije, a uz ostalo se uvode i novčane kazne, prva u iznosu od 10.000 kuna, a u slučaju nepostupanju druga u iznosu od 30.000 kuna. Također veće se ovlasti daju i komunalnim redarima, koji će moći intervenirati umjesto inspektora, u nekim slučajevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...