U novom tjednu sunčanije i sve toplije!

Sezona kupanja prošle je godine u ovom dijelu godine bila u punom jeku. U subotu, prvog dana lipnja i klimatološkog ljeta, plaže su diljem Dalmacije potpuno prazne. Temperature zraka već su danima blizu rekordno niskih za dio godine, a u pojedinim danima su i najniže od početka službenih mjerenja. Hladnoću u zraku prati i niska temperature mora. Primjerice 17°C u Splitu oko 3°C je niže od prosjeka za ovaj dio godine.

Mnogi se pitaju što se događa s vremenom zadnjih tjedana i zašto je tako hladno. Odgovor je vrlo jednostavan. Ne postoji “scenarij” koji je u prirodi neobičan. Iako je u ovom dijelu godina uobičajena toplina, nije svake godine tako. Da ljudsko pamćenje nije najsretniji način utvrđivanja je li nekad bilo hladnije i toplije svjedoče prvih deset dana lipnja 2005. i 2006. godine. Tada je snijeg padao na dalmatinskim planinama znatno niže nego prethodnih dana, a temperature zraka su se čak uz obalu spuštale ispod 10°C. No toga se rijetko tko sijeća…

Niz hladnih dana krajem svibnja i početkom lipnja ove godine donio je niz ciklona koje su se zadržavale nad srednjom Europom i srednjim Sredozemljem, a sve do juga kontinenta povukle su veću količinu hladnog zraka sa dalekog sjevera.

Za sve željne sunčanijeg i toplijeg vremena stižu dobre vijesti. Ciklonalna aktivnost sve će više slabiti što će omogućiti postupan porast temperatura i sve više sunčanih razdoblja. Ipak, još nekoliko dana mjestimično postoji mogućnost prolaznih pljuskova, no sunce će u novom tjednu biti uvjerljivi pobjednik nad oblacima!

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Više oblaka još ujutro mjestimice na sjevernom Jadranu i krajnjem jugu Dalmacije gdje može biti slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Noću tiho, danju će puhati većinom slab sjeverozapadnjak, popodne u Dalmaciji umjeren, a na otvorenom moru južne Dalmacije prolazno i pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 23°C, ponegdje u Dalmatinskog zagori malo niže.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji suho, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji u drugom dijelu dana može biti malo kiše ili slabih pljuskova s grmljavinom, češće u Zagori. Noću će puhati slaba bura, danju na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 17°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 23°C.

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Mjestimično su mogući slabi i prolazni pljuskovi s grmljavinom ili slaba kiše. Noću će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Od srijede do kraja tjedna prevladavat će sunčano, tek povremeno uz umjeren razvoj popodnevne naoblake. Temperature će svakodnevno biti više od 20°C, a u dane vikenda prijeći će i vrlo toplih 25°C. Detaljniju tjednu prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...