U odnosu na prošlogodišnji svibanj, nezaposlenost veća za 7 %

Trend pada nezaposlenosti u Zadarskoj županiji nastavljen je i u svibnju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svibnju su na zadarskom Zavodu bile prijavljene 10 793 nezaposlene osobe. U odnosu na travanj nezaposlenost u Zadarskoj županiji pala je za gotovo 10 posto, no u odnosu na prošlogodišnji svibanj, nezaposlenost je veća za 7 posto.

Pad nezaposlenosti u prvom redu možemo zahvaliti sezonskom zapošljavanju gdje je i u svibnju nastavljen rast, te je na sezonskim poslovima zaposleno 724 osobe, ukupno ove godine 1584. U odnosu na isto razdoblje prošle godine , sezonsko zapošljavanje poraslo je za 16 posto.

Trgovina i prerađivačka industrija i dalje su najčešće djelatnosti iz kojih stižu novi nezaposleni. Od 2009.-e godine prerađivačka industrija u Zadarskoj županiji ostala je bez 2 i pol tisuće radnih mjesta, a trgovina čak bez 4 tisuće. Nakon Zadra, gdje su krajem svibnja bile nezaposlene 4 662 osobe, odnosno 8 i pol posto manje nego u travnju, najveća nezaposlenost je u Gračacu, potom u Benkovcu, te Obrovcu. U posljednjih godinu dana, najveći porast nezaposlenih bilježi Kukljica od 48 posto, i Lišane Ostrovičke, 42 i pol posto, a značajan porast nezaposlenih , iznad 30 posto, bilježe i Biograd, Galovac te Tkon.

Neka su mjesta čak smanjila nezaposlenost, i to Privlaka za čak 20 posto, a nezaposlenost su smanjili i Kali, Pag, Preko, Sukošan, Vir, Povljana, Kolan i Zemunik Donji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...