U Peruu otkriven bogat grob misteriozne civilizacije

Južnoamerički arheolozi ovih su dana objavili da su otkrili prvu netaknutu grobnicu drevne misteriozne civilizacije Vari u kojoj su pronašli mumificirana tijela tri kraljice, zlatne i srebrne ukrase te tijela žrtvovanih ljudi.

Okolna nalazišta opljačkana su više puta, međutim, novootkriveni mauzolej je nekim čudom ostao sakriven i netaknut stotinama godina.

Civilizacija Vari razvijala se na području Perua od 700. do 1000. godine, mnogo prije nego što su Inke izgradili Machu Picchu (oko 1300. godine). U vrijeme kada je Pariz imao samo 25.000 stanovnika, glavni grad carstva Vari, Huari, imao je 40-ak tisuća.

Hram mrtvih, star oko 1.200 godina, prekriven sa 30-ak tona kamenja, na lokaciji udaljenoj četiri sata vožnje od peruanske prijestolnice Lime, pronašao je tim poljskih i peruanskih stručnjaka.

‘Prvi put u povijesti peruanske arheologije otkrili smo kraljevsku grobnicu kulture Vari’, rekao je voditelj istraživanja Milosz Giersz.

U mauzoleju, smještenom u priobalnom nalazištu piramida El Castillo de Huarmey, pronađeno je oko 1.300 komada artefakata od zlata, prekrasno obojene keramike, brončane sjekire, drvene rezbarije, čaša od alabastera te 63 kostura.

Istraživači ističu da su tijela žena mumificirana u uspravnom sjedećem položaju što ukazuje da su bile plemićkog podrijetla te da su imale mnogo veću moć nego što se ranije vjerovalo. U nekima od mumija pronađene su novije kukuljice kukaca pa stručnjaci pretpostavljaju da su tijela povremeno vađena iz grobnice i izlagana u javnosti kako bi ih narod mogao obožavati. Budući da ostali kosturi pronađeni u grobnici nisu umotani u tkanine pretpostavlja se da su žrtvovani kao svojevrsna pratnja za mumificiranu elitu. U mauzolej su smješteni prije nego je zapečaćen.

Vari su u Peru došli s južnih visoravni i upravljali velikim teritorijem. Povjesničari smatraju da su bili prvi narod koji je u tom području različita plemena udružio u sofisticiranu mrežu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...