U Saboru prijedlog novog Zakona o obrtu

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o prijedlogu novoga Zakona o obrtu u prvom čitanju koji bi, uvjeravaju u Vladi, trebao donijeti sigurnost i lakšu poziciju obrtnicima u Hrvatskoj.

U Banskim dvorima kao jednu od najvažnijih zakonskih novina navode odredbu po kojoj se ovrha radi ostvarenja novčane tražbine od obrtnika više neće moći provesti nad kućom ili stanom u kojoj obrtnik stanuje zajedno s osobama koje uzdržava.

Ovrha se ne bi provodila ni na poslovnim prostorima u kojima obrtnik obavlja djelatnost koja mu je glavni izvor sredstava za život, što dosad nije bila praksa. No, prema prijedlogu novoga zakona obrtnik će moći, ako to sam želi, založiti i kuću, stan ili poslovni prostor.

Novost je i otvaranje mogućnosti prijenosa obrta za života obrtnika. Vlada predlaže da se uz sadašnju mogućnost nasljeđivanja obrta nakon smrti vlasnika obrta, uvede institut prijenosa obrta kad vlasnik stekne pravo na mirovinu. Tada bi se obrt mogao prenijeti na bračnog druga ili djecu.

U slučaju zatvaranja obrta, vlasnik će imati jednaka prava na Zavodu za zapošljavanje kao i drugi nezaposleni, pa i naknadu za nezaposlene.

Zakonske novine predviđaju i reformu sustava Hrvatske obrtničke komore (HOK), kojoj bi se doprinos plaćao po jedinstvenoj stopi u paušalnom iznosu za cijelo područje Hrvatske.

Uvode se i neposredni izbori za predsjednika HOK-a u kojima će moći sudjelovati svi članovi komore po načelu jedan član jedan glas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...