U spor Ilirije i Biograda uplest će se država

U sudski spor između Grada Biograda na Moru i hotelske kuće Ilirija, oko atraktivnog turističkog zemljišta iznad kampa Soline površine 50.000 metara četvornih, uplest će se i Državno odvjetništvo. Odlučila je to sutkinja Ana Markač na jučerašnjoj raspravi na Trgovačkom sudu Zadar, a na prijedlog odvjetnika Marina Birkića koji zastupa Grad Biograd u sporu. Državno odvjetništvo treba potvrditi polaže li Republika Hrvatska pravo na sporno zemljište.

Sukobi Grada Biograda i jednog od najjačih poduzeća na prostoru Zadarske županije traju već duže vrijeme i ispunjavaju medijske stranice, a posljednjih mjeseci dobili su svoj nastavak na Trgovačkom sudu u Zadru. Iako su u javnosti često slane poruke kako je Ilirija značajno poduzeće za Biograd, te kako ne mogu jedno bez drugog, opća slika u Biogradu jest da se spor zavlači na uštrb cjelokupnog razvoja.

– Grad je vezan na Iliriju, a Ilirija je vezana na Grad. Ako Državno odvjetništvo kaže da država nema veze sa spornim zemljištem, onda će za cijeli slučaj biti mjerodavan Zakon o turističkom zemljištu, kaže Birkić.

Odvjetnik Ilirije Branimir Zorica smatra kako je nepotrebno u cijelu priču uključivati Državno odvjetništvo, a pogotovo i Agenciju za upravljanje državnom imovinom kako je tražio Birkić.

– Nema potrebe da se u cijeli slučaj uključuje Državno odvjetništvo jer ono to ionako ne traži. Očigledno je kako se kao vlasnici zemljišta vode samo Grad i Ilirija. Od 50.000 metara četvornih, 10.000 je upisano u temeljni kapital Ilirije. Cijeli spor se može riješiti za pet minuta i mi bismo vrlo rado kupili zemljište, kaže Zorica.

Rasprava će se nastaviti 1. listopada, do kada se o svemu treba očitovati i Državno odvjetništvo, što će odrediti daljnji tijek postupka. Odvjetnik lirije Branimir Zorica već sada je skeptičan prema najavama iz Grada Biograda da će za cijeli slučaj biti mjerodavan Zakon o turističkom zemljištu, ako se utvrdi da država na teren ne polaže nikakvo pravo. Cjeli slučaj mogu dodatno zakomplicirati i Hrvatske šume jer se na navedenom terenu nalazi šuma, prema mišljenju nekih eksperata u ovom je slučaju prioritetan Zakon o šumama. U Zadarskoj županiji bilo je već dosta primjera kada je »važnost« očuvanja šuma usporila razvoj gospodarskih zona.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...