Uskoro zakon koji jamči prava gay parovima kao da su u braku!

Borba za prava LGBT zajednice u posljednje je vrijeme glasnija nego ikad, a u tijeku je rasprava radne skupine o donošenju Zakona o životnom partnerstvu koji će seksualnim manjinama jamčiti prava koja u braku imaju heteroseksualne osobe.

‘Nadamo se da će sadašnji Zakon o istospolnim zajednicama otići u povijest jer ga nitko nikada nije konzumirao i jako je loš’, rekao je za Jutarnji list Marko Jurčić, koordinator za suzbijanje diskriminacije i javno zagovaranje Zagreb Pridea i član radne skupine.

Kako kaže, zakon koji je trenutačno na snazi regulira samo dva prava, i to samo u slučajevima kada istospolni par prekine, što smatra sramotnim. Regulirana prava vezana su uz diobu imovine stečene dok je trajala istospolna zajednica te uz uzdržavanje partnera ili partnerice.

‘Radna skupina trenutačno radi na nacrtu Zakona o životnom partnerstvu, a sastoji se od 10-ak članica i članova s predstavnicima iz svih relevantnih ministarstava. Ono što novim zakonom želimo postići je potpuna ravnopravnost i garancija svih 60-tak prava koja trenutačno ostvaruju dvije heteroseksualne osobe u braku reguliranom Obiteljskim zakonom. To, dakle, obuhvaća sva ekonomska, socijalna, zdravstvena, mirovinska i mnoga druga prava’, pojasnio je Jurčić. Osim toga, Zakon o životnom partnerstvu trebao bi osiguravati određena prava i istospolnim parovima koji se iz nekog razloga ne žele registrirati i žive u neformalnom partnerstvu.

Jurčić kaže kako će inzistirati da novi zakon uđe u uporabu 1.siječnja 2014. jer više, ističe, ne smisla čekati. ‘Neformalne javne rasprave traju već deset godina’, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...