Uveli obveznu registraciju ENC uređaja do kraja tjedna, pa se predomislili

NEDAVNO javno objavljeni poziv Hrvatskih autocesta korisnicima ENC-a koji se još nisu registrirali da to moraju učiniti do 30. lipnja izazvao je pravu pomutnju među korisnicima. Kako doznaje Index, Uprava HAC tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana shvatila je o kojoj se pogrešci radi i to pred turističku sezonu te bi ovih dana trebali objaviti da će se rok za registraciju ENC-a produljiti do kraja rujna.

Prije nisu morali znati, a sada moraju znati čiji je ENC uređaj

Naime, odluka o registraciji ENC uređaja donesena je još u ožujku ove godine, ali postala je zapravo javna tek nedavno. Naime, stvar je u tome da je većina korisnika ENC uređaja prilikom kupnje uređaja već izvršila registraciju i to popunjavanjem pristupnice, međutim određeni broj korisnika koji su kupili ENC pakete na benzinskim postajama, kioscima te na naplatnim postajama Hrvatskih autocesta nisu popunili pristupnicu koja je bila zajedno s uređajem u paketu.

Kako doznajemo HAC je tijekom posljednja dva dana bio preplavljen pozivima korisnika s obzirom da su u obavijesti nedostajale osnovne informacije na koji način registrirati ENC.

“Predmetna registracija uređaja je potrebna kako bi Hrvatske autoceste mogle izvršiti naplatu svojih potraživanja kod korisnika, a što je onemogućeno ukoliko se ne zna vlasnik ENC uređaja”, tvrde nam u HAC-u dodajući kako su opći uvjeti Hrvatskih autocesta d.o.o. za elektroničku naplatu cestarine ugovorne odredbe koje se primjenjuju temeljem Zakona o obveznim odnosima.

On-line prijava nije moguća

Obavijest HAC-a izazvala je pomutnju među korisnicima posebno zbog toga što sama registracija i nije tako jednostavna. Tako on-line prijava nije moguća iz razloga što je potreban vlastoručni potpis kojim korisnik potvrđuje valjanost svih podataka navedenih u pristupnici.

“Registraciju ENC uređaja osim dolaskom na jedno od prodajnih mjesta Hrvatskih autocesta ( Lučko – Uprava sektora za naplatu cestarine, naplatne postaje: Bregana, Osijek, Lipovac, Slavonski Brod, Ivanja Reka, Dugopolje, Zadar Istok,Ogulin i Varaždin te upravna zgrada Hrvatskih autocesta Zagreb – Širolina 4) moguće je obaviti i na način da korisnik popuni pristupnicu koja se nalazi na web stranici Hrvatskih autocesta, www.hac.hr, te istu popunjenu skenira i pošalje na mail adresu [email protected] ili pošalje faksom na broj 01 6504 807”, kažu nam u u HAC-u dodajući kako se nadoplata ENC-a može izvršiti na 18 naplatnih postaja, sms e-bonovima te putem internet bankarstva i portala prodaja.hac.hr.

HAC bez obrazloženja može uskratiti prodaju ENC uređaja

Novina je i kako HAC nekome može uskratiti prodaju ENC-a, a prema pravilniku HAC to može napraviti bez obrazloženja.

“Predmetna točka Općih uvjeta primjenjuje se isključivo u slučaju kada postoji opravdan razlog da fizička ili pravna osoba ima nepodmirena dugovanja prema Hrvatskim autocestama, u takvim slučajevima ne odobrava se kupnja ENC uređaja sve dok postoji predmetno dugovanje. Kao što smo naveli u prethodnom odgovoru Opći uvjeti su propisani sukladno Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o cestama”, kažu nam na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...