Vlada prihvatila sporazum o plaćama za državne i javne službe

Vlada RH prihvatila je Sporazum o promjeni visine plaća i zaposlenih u državnim i javnim službama, koji je dogovoren sa sindikatima.

Sporazum koji su parafirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i dio sindikata javnog sektora koji su prijetili štrajkom trebao bi biti potpisan sljedećeg tjedna. Po tom dogovoru plaće mogu rasti kada Hrvatska ostvari gospodarski rast tri uzastopna tromjesečja te kada proračunski manjak bude manji od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako se nada da će potpisivanju pristupiti svi sindikati koji su sudjelovali u pregovorima.

Čestitajući Mrsiću i drugim pregovaračima, premijer Zoran Milanović kazao je kako trenutak u kojem će biti moguće povećati plaće neće biti trenutak za slavlje, nego za zadovoljstvo. Milanović je naglasio kako plaće u ovom trenutku ne mogu biti veće, ali da će se to dogoditi možda i prije nego što sindikati očekuju.

Vlada je osnovala Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske i imenovala njegove članove koji će pomagati u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Lijepe naše. Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini. U Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH imenovano je devet predstavnika Hrvata iz BiH, 17 predstavnika hrvatske manjine, 29 predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore te 27 članova Savjeta iz Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila više izvješća o radu u prošloj godini. Među njima je i ono Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prihvaćeno je izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u proračunu za prošlu godinu, izvješće o ostvarivanju programa rada te financijsko izvješće Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško za prošlu godinu.

Vlada je prihvatila i izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...