Vrhovni sud SAD-a: Ljudski geni ne smiju se patentirati!

Jednoglasnom odlukom američkog Vrhovnog suda zabranjeno je patentiranje prirodnih ljudskih gena, no dozvoljava zakonsku zaštitu sintetski proizvedenog genetskog materijala, piše Reuters.

Do suđenja je došlo nakon što su stručnjaci proučili sedam patenata u vlasništvu biotehnološke kompanije Myriad Genetics Inc koji se odnose na dva gena povezana s rakom dojke i jajnika.

Ova odluka “stvara pravedan prostor za otvoreno i odgovorno korištenje informacija o genetici”, rekao je dr. Robert Darnell, predsjednik i znanstveni direktor njujorškog genetskog centra. “U isto vrijeme, ne onemogućuje prilike za inovaciju u genetskom svijetu.”

Biotehnološka industrija ipak vidi svijetlu točku u ovoj presudi: sud je ostavio netaknut zakon o patentiranju umjetno stvorenog DNA koji se koristi u testiranjima za, primjerice, oboljenja od raka.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...