Vrućine do 36 stupnjeva i vrlo visoko UV zračenje, temperature padaju tek za vikend

Toplinski udar traje već nekoliko dana u čitavoj Hrvatskoj. Dok se primorci imaju gdje rashladiti, građani kontinentalnog dijela zemlja lošije su sreće i okupati se, osim u ponekoj rijeci ili fontani, mogu uglavnom u vlastitome znoju.

Preporuke Ministarstva zdravlja za zaštitu od velikih vrućina pročitajte ovdje.

Vruće i vrlo vruće bit će sve do vikenda, kažu prognostičari. DHMZ za sutra predviđa sunčano te vruće i vrlo vruće vrijeme. Ponegdje je u unutrašnjosti sredinom dana i poslijepodne moguć umjereni razvoj oblaka. Vjetar će biti slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren maestral. Jutarnja temperatura bit će od 18 do 23 Celzijeva stupnja, na moru ponegdje i viša, samo u gorju malo niža. Najviša dnevna temperatura bit će većinom od 31 do 36 stupnjeva.

U Kninu su izmjerena 33 stupnja, u Daruvar, a na zagrebačkom Zrinjevcu čak 36. Blagi pad temperature očekuje se već u subotu, a značajniji u nedjelju, kada se predviđa i kiša u najvećem dijelu zemlje. Nešto niža temperatura, od 22 do 25 stupnjeva trebala bi se zadržati i početkom idućega tjedna.

 

Zagrebačka Hitna pomoć zabilježila čak 20 posto više intervencija nego što je uobičajeno

Velike vrućine nepovoljno utječu na zdravlje i raspoloženje. HTV je danas izvijestio da je zagrebačka Hitna pomoć zabilježila čak 20 posto više intervencija nego što je uobičajeno. Ni DHMZ-ova bioprognoza nije optimistična: “U kontinentalnom dijelu zemlje biometeorološke prilike će biti nepovoljne zbog visokih temperatura zraka koje će uzrokovati veliki rizik za ljude. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplije doba dana, uzimanje tekućine i hlađenje tijela. Na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu biometeorološke prilike će biti povoljne.”

Neobično toplo za ovo doba godine je i more. Na službenoj mjernoj postaji u Splitu more je doseglo 25 Celzijevih stupnjeva, a još je toplije na sjevernom Jadranu, primjerice na Krku, gdje je danas u 14 sati izmjereno 28 stupnjeva.

Ono što treba posebno upozoriti jest UV zračenje. Danas je, a takva je prognoza i za sutra, indeks UV zračenja osam, što znači “vrlo visoka opasnost od UV zračenja”. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Posebno su osjetljiva djeca koja pri izlaganju Suncu mogu dobiti opekline već za manje od 10 minuta, ističe DHMZ.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...