Zadar i Biograd predvode razvojem i potencijalom!

AsCor Company Ltd. iz Londona sačinila je rang listu razvojnih potencijala općina i gradova u Hrvatskoj, navodno prema 135 parametara koji uključuju zaposlenost, stanovništvo, poljoprivredne površine, proizvodnju, do gotovo nevjerojatnih stvari, ali vrlo praktičnih, od broja rođene djece do razvedenih brakova. Temelj nije upoznavanje sa sredinama, već su svi mogući statistički potencijali stavljeni u formulu po kojoj izračunavaju potencijale svoje zemlje, drugih starih članica EU, a odnedavno i Jugoistoka Europe pa i Hrvatske.

U svih 556 gradova i općina u Hrvatskoj, Kostrena pokraj Rijeke (s velikim položajnim rentama Urinja, Lenca, itd.) je na prvom mjestu, Korčula je druga, Dubrovnik je treći, Poreč četvrti, Konavle pete. Slijedi Solin, Zabok, Sveta Nedjelja, Baška Voda, Dugopolje, Krapina…

Zagreb je na 13. mjestu.

 

Zadarska županija – tko je u prvih 150

Grad Zadar je na 19. mjestu i prvi s ovog područja, dva mjesta iza Splita, mjesto prije Trogira ili Samobora.

Kažimo da je najviša na ljestivici, nama rubno, ali blizu, Novalja na 14. mjestu. Kada je Zadar u pitanju, od većih gradova pretiču ga Zagreb i Split, a od nešto manjih, ipak respektabilnije veličine od koje uspjeh ne ovisi o jednom, dva slučajna parametra, bolji su i Dubrovnik – na vrhu od većih hrvatskih gradova, te Solin, ovdje bitno i ispred Splita i Zagreba.

U samoj Zadarskoj županiji slijedi na 27., još uvijek vrlo respektabilnom mjestu, Biograd na Moru. Potom, istina bitno niže, na trećem mjestu iz Zadarske županije Stankovci kao 60. u Hrvatskoj.

Na 83. mjestu je Nin, a na 84. Benkovac. Čisto zbog orijentacije kažimo da su za sad svi oni ispred Šibenika ili jedne Opatije ili Vodica, što sigurno može zbuniti. U prvih 100 nema više ovdašnjih predstavnika, a na 127. mjestu je Pag. Time smo, uz »ubačene« Stankovce, pobrojali područja sa statusom gradova u Zadarskoj županiji, osim Obrovca, a kojeg u ovom, recimo boljem dijelu, nismo ni očekivali. Začudo ovdje, među bolje pozicioniranim, nema Poličnika ili Kali. No, recimo i da je jedna Rijeka 135. na ovoj listi. Poličnik kojeg smo tražili bliže vrhu je 139. u zemlji, jedno mjesto iznad Pule.

 

Od 150. do 350. mjesta – nezlatna sredina

Posedarje je na 173. mjestu, a Kali na 175. mjestu, dok je Sukošan 178.. Potom je Privlaka na 184., mada ne znamo je li to »naša« ili vinkovačka Privlaka, ali pretpostavljamo da je »naša«. Na 198. mjestu je Općina Zemunik Donji. Pakoštane su prema ovom mjerenju za njima, na 203. mjestu, a Starigrad na 211.. Polača je na 238. mjestu, Kolan na 243., a tek potom Preko na 245. mjestu. Sveti Filip i Jakov je 248.. Ražanac je na 259. mjestu ispred Povljane na 266. mjestu. Lišane Ostrovičke, koje smo očekivali vidjeti među zadnjima, ovdje su na 289. mjestu ili nešto malo ispod sredine općina u državi i nešto ispod sredine općina i gradova u Zadarskoj županiji.

Bibinje su na prilično nevjerojatnom, za jedno izrazito vitalno i obalno mjesto, 319. mjestu, a i Kukljica je 323.. Privlaka, ne znamo koja, je 327.. Obrovac je tek 330. na ljestvici.

Na 345. mjestu je Novigrad naš (dalmatinski), ne bolje pozicioniran i istarski.

 

Jasenice na 354., Skradin na 352. mjestu

Jasenice su na 354. mjestu, a recimo blizu Skradina na 352., ma što mi o tome mislili. Galovac je 359.. Na 401. mjestu je, u donjem domu, kako smo i mislili, moguće bolje od našeg očekivanja, Gračac. Kakve su metodologije tako približile, istina preko Velebita i susjede, Gračac i Jasenice ne možemo ulaziti jer detalje metodologije ne znamo. I gore od toga ovom su podjelom prošli Škabrnja na 406. mjestu, Pašman na 411. mjestu, Vrsi na 413. mjestu, dok je Vir tek 432.. Da nemam pretjerano visoko mišljenje o ovoj analizi, u jednom njenom dijelu, a da ne bih bio lokalpatriotski subjektivan navodim da su recimo jedne Fužine nedaleko Rijeke u Gorskom kotaru, kojima jako dobro ide, iza toga na 435. mjestu.

Na zadnjoj strani njihovog pregleda je recimo na 452. mjestu Općina Kneževi Vinogradi u Baranji gdje je Todoriću sjedište vinskog posla, u planu je hotel, preuređen je stari podrum, napravljena velebna, možda najbolja u Hrvatskoj, degustacijska sala itd. Ili Zdenci sa sjedištem Zdenke u vrlo vitalnom poljodjelskom kraju, makar sada na mukama. U tom društvu, na čak 494. mjestu našla se naša Općina Sali, dakle naš Dugi otok. Jedno međunarodno glazbeno selo-grad u Istri je za utjehu iza toga, a riječ je o Grožnjanu. I iza toga je Tkon na 537. mjestu.

 

Najgori i upitni najgori

Kad smo nabrojali prvih desetak, nabrojimo i zadnje, a počinju s najgorim Ervenikom na 556. mjestu pa odozdo ka gore ide Unešić, Markušica, Biskupija, Krnjak, Žumberak, Donji Kukuruzari, Martinska Vas, Šodolovci, Zrinski Topolovac, Brod Moravice, Ribnik i Dvor (na Uni).

Navedena britanska tvrtka radi ovakve analize za europske zemlje članice EU-a, odnedavno i za Jugoistočnu Europu. Pokazatelje preuzimaju od Državnih zavoda za statistiku i ne ulaze u obilaske i procjene već čisti suhoparni jezik statistike. U početnom dijelu (Zadar, Biograd) se manje-više moram složiti s metodologijom, dok je po sredini i krajevima, u samoj analizi jako puno nedostataka i svakako se ovdašnjim poznavateljima prilika ovaj raspored ne čini najbolji. Dok je sam kraj hrvatskog popisa na žalost prilično vjerodostojan jer obuhvaća brdske i planinske krajeve opustošene ratom i povijesno nerazvijenije, ovdje je kraj sasvim suprotan – obalno-otočki. Posebice što, recimo, tako mjesta s »položajnom rentom mediterana« u stvarnosti nikako ne bi smjestili na dno, iako smo duboko svjesni napose »bijele kuge« na našim otocima. No, ovdje smo htjeli vjerno prenijeti kako nas to drugi vide i cijene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...