Zadrani mogu biti ponosni na srebro

Posljednji trzaj Zadrana u finalnoj seriji bio je početkom četvrte četvrtine, kada su Thorne i Ivanov (koš-faul), smanjili na samo tri razlike, 72:69. Bio je to prvi put da su gosti došli na jedan napad zaostatka, nakon 23:20 u osmoj minuti, ali i posljednji.

Nakon što su izgubili loptu u napadu, koji im je mogao donijeti izjednačenje, Strawberry je zakucao u kontri i Cibona je odjurila. Šarić je vezao šest poena (koš-faul pa trica) pa Kus četiri, Nicević dva i Blassingame pet (kontra pa trica) za velikih +20, 91:71.

Završnih pet minuta utakmice bila je samo formalnost za objektivno kvalitetniju Cibonu, koja je tako došla do 18. naslova prvaka. Zadrani možda mogu žaliti što nisu uspjeli osigurati barem još jednu utakmicu u svojoj dvorani, no činejnica je da su i samim plasmanom u finale preko višestruko skuplje Cedevite napravili ogromnu stvar. Momčad Ante Nazora je glavni cilj ove sezone ostvarila, a k tomu se i nakon tri godine plasirala u finale doigravanja, što je svakako rezultat vrijedan pohvale.

 

35 poena u 10 minuta

Prvih pet-šest minuta bilo je vrlo efikasno s obje strane, a prednost je često prelazila s jedne strane na drugu. U prvih 18 poena domaćih najviše je ugradio Strawberry (8), a do tog trenutka se cijela petorka upisala u strijelce. Zadar je krenuo Delaševom tricom, pa fantastičnim zakucavanjem Ramljaka jednom rukom iz skoka u napadu, a zabijali su i Ivanov, Prostran (trica pa dvica) i Travis (6). Ipak, bilo je jasno da će Zadrani teško pratiti takav ritam postizanja koševa i uskoro se Cibona odvojila. Nakon Travisova osmog koša za 23:20, „vukovi” su napravili seriju 8:0 i prvi put otišli na dvocifrenu razliku. Blassingame je vezao dvije trice, a Šarić poentirao za 31:20. Prekinuo je opet Travis, ali su Strawberry i Šarić zaključili prvu četvrtinu za velikih +13, 35:22. U sličnom ritmu počela je i druga dionica, jer su Cibonini igrači s klupe nastavili su tamo gdje su stali starteri. Zabijali su Jagodić, Kus (trica), Kovačevć i Nicević. Zadar je u tom razdoblju držao Kaštropil sa sedam poena pa je u 14. minuti bilo 44:29.

A onda se odjednom priča preokrenula. Napokon je proradila obrana gostiju i to je odmah dalo rezultata. U napadu se razigrao Thorne i sa šest vezanih poena u manje od dvije minute spustio ispod deset razlike, 44:35. Ivanov nije uspio poentirati ispod koša pa je Kovačević vratio domaće na +11, 46:35, no Zadar je bio u boljem ritmu. Travis bacanjima i Delaš tricom spustili su na -7, 47:40. Ista je razlika bila i nakon novih koševa Blassingamea i Kaštropila, 49:42, a to je i rezultat s kojim se otišlo na poluvrijeme. Zadrani su u završnim minutama propustili nekoliko dobrih prilika da na veliki odmor odu s još manjim zaostatkom, a zanimljivo je istaknuti da je u drugoj četvrtini primio čak 21 koš manje nego u prvoj. U nastavku se zaigralo slično kao i na početku utakmice. Četiri poena vezao je Žižić pa Ramljak (53:46), nakon čega je uslijedio festival trica. Na jednoj strani su pogađali Strawberry i Šarić, a na drugoj Delaš i Prostran za 59:52. Isti je zadarski dvojac potom bacanjima, odnosno novom tricom još smanjio zaostatak, na samo četiri razlike, 61:57.

 

Cibonina bacanja

Suci su tada Travisu dosudili četvrti prekršaj, njegov četvrti, na što je ovaj u nevjerici otišao na klupu. Tako je krenula serija slobodnih bacanja Cibone. Četiri puta je zabio Žižić pa jednom Kus, zatim dvaput Strawberry za 68:57. Omjer prekršaja je u jednom trenutku bio 11:20, pri čemu nijedan domaći igrač nije imao više od dva faula, dok je nekoliko gostujućih bilo u problemima (Travis, Thorne i Krasić po četiri).

Ipak, Zadrani se nisu predavali. Kaštropil, Delaš (trica) i Ivanov bacanjima smanjili su na šest razlike, 70:64. Ipak, uoči posljednjih deset minuta igre bilo je +8 za Cibonu, jer je Blassingame pogodio, a Ivanov promašio, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...