Zajednička dobra i krizni kapitalizam

U razdoblju od srijede 5.6. do petka 7.6. na Sveučilištu u Zadru održat će se konferencija pod nazivom „Zajednička dobra i krizni kapitalizam“, te vas ovim putem pozivamo da prisustvujete ovom događaju i obavijestite o tome svoju publiku. Konferenciju organizira klub studenata/ica sociologije – Antifjaka.

U trenutku u kojem ovo pišemo, brojka od gotovo pola milijuna nezaposlenih u Republici Hrvatskoj statistička je činjenica. Također, svjedoci smo sve učestalijih ekonomskih i političkih promjena diljem Europe, ali i šire, koje se javljaju upravo kao posljedica (globalne) ekonomske krize. Ugrožen je javni sektor, prirodna i prostorna javna dobra, obrazovanje i zdravstvo, te se prvenstveno pogađaju socijalno najosjetljivije skupine.

Kako je došlo do toga i, što je još važnije, kakvi su nam izgledi za socijalno sigurniju budućnost u trenutku kad privatizacija javnih dobara postaje temeljnim sredstvom izlaska iz krize? Jesu li trenutna događanja u Turskoj, Njemačkoj i brojnim drugim zemljama naša budućnost (ili možda već sadašnjost)?

Budući da javna dobra, svi prirodni i kulturni resursi jednoga društva dostupni svima u jednakoj mjeri, predstavljaju temelj jednakosti među članicama i članovima toga društva, ova konferencija kao jedan od ciljeva upravo ima naglasiti njihovu ulogu i važnost za pozitivne društvene promjene koje se tek trebaju odigrati.

 

SRIJEDA, 5.06.

16.30 h – Primož Krašovec, dr.sc. (Filozofski fakultet, Ljubljana) – Predavanje Zajedničko i društvena produkcija

18.30 h – Okrugli stol Intelektualna (digitalna) zajednička dobra:

Tomislav Medak, aktivist (Multimedijalni institut MaMa) – Na ‘okidaču’ autorskog prava: borbe oko autorskog prava u digitalnom dobu

Josip Ćirić, dr.sc. (Sveučilište u Zadru) – Nema besplatnog ručka: ekonomija pozornosti i informacijsko opterećenje

 

ČETVRTAK, 6.06.

16.00 h – Emil Jurcan, dipl.ing.arh. (Pulska grupa) – Urbani komunali: primjer Pule

18.00 h – Sven Marcelić, dr.sc. (Sveučilište u Zadru) – Sveučilište i društveni razvoj

PETAK. 7.06.

14.00 h – Karin Doolan, dr.sc. (Grupa 22) – Radionica Alternative sadašnjem sustavu obrazovanja: Potencijal paradigme zajedničkih dobara

17.00 h – Okrugli stol Zajednički urbani prostori:

Željka Tonković, dr.sc. (Sveučilište u Zadru) – Komercijalizacija javnih prostora: slučaj Zadra

Antonija Komazlić, aktivistkinja (Parkticipacija, 1postozagrad) – Sudjelovanje javnosti u odlučivanju o prostornom planiranju: Prikaz studentskog istraživanja i primjer udruge Parkticipacija

19.00 h – Projekcija dokumentarnog filma Blokada, 90 min, r. Igor Bezinović

 

Sva predavanja i okrugli stolovi održat će se u učionici 121 na starom kampusu, tj. zgradi Sveučilišta na rivi. Također, na istoj će lokaciji u sklopu i u duhu konferencije biti postavljena izložba suvremene umjetnosti splitske udruge Adria art annale.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...