Zašto Hrvatska? Jer je mnogo jeftinija od Španjolske

‘Da se austrijskom poduzetniku Helemtu Wiesmeyeru nije pokvario auto pokraj istarske plaže možda ne bi bio u prilici da investira u Hrvatsku’, piše Bloomeberg u članku o nekretninama u Hravstkoj nakon ulaska u EU.

Zbog toga je 2007. godine Wiesmeyer u blizini Rapca ugledao par ruševnih komunističkih hotela i stvorila mu se vizija izgradnje modernog resorta. Danas, pred ulazak Hrvatske u EU Wiesmeyer je spreman ponuditi stranim gostima 52 apartmana sa bazenima, spa, vratarom i hipotekarnim kreditom austrijske Allgemeine Sparkasse Oberoesterreich koja nudi povoljnije mjesečne rate od lokalnih banaka. Ovaj austrijski investitor ugovorio je s bankom kredite s ratom od 3,6 posto za strane kupce njegovih apartmana, što je znatno niže od hrvatskog prosjeka.

‘Za mnoge je Hrvatska bila lijepo mjesto, ali ne i zanimljivo tržište za investiranje jer su bili zabrinuti zbog sigurnosti vlasništva i pravnih problema. To će se sada promijeniti’, objašnjava Wiesmeyer

Bloomberg piše kako su u Hrvatskoj plaže, vinogradi i nacionalni parkovi stvorili ljetni turizam ‘težak’ 6,8 milijardi eura , i sada se očekuje da će EU članstvo privući turiste da provedu ovdje više od tjedan dana godišnje i potroše svoj novac. Prodaja nekretnina mogla bi dati poticaj gospodarstvu nakon što je kreditiranje prošle godine palo za 2,7 posto. Zbog povezivanja s ostalim europskim gospodarstvima, Vlada se nada da će se prekinuti četverogodišnje razdoblje recesije, odnosno ekonomsku stagnacija dva desetljeća nakon što su balkanski građanski ratovi uništili Jugoslaviju.

Prodaja nekretnina u turističkim regijama, Dalmaciji i Istri lani je rasla za 10,8 posto unatoč tome što je ukupna prodaja nekretnina pala 20 posto. ‘Za kupce je psihološki vrlo važno da su njihove kuće za odmor također u EU. Kako bude rastao interes stranih ulagača za kupnju njihovih ‘drugih domova’ u Hrvatskoj raste, banke će se natjecati za privlačenje tih kupaca’, kazao je Patrick Franolić, iz tvrtke Spiller Farmer.

Stranci posjeduju oko 40.000 većinom nekretnina za stanovanje u Hrvatskoj, kaže Ivan Stojević, voditelj prodaje nekretnina u Privrednoj banci Zagreb, dok se procjenjuje da Hrvati imaju oko 200.000 kuća za odmor.

Iako se prodaja nekretnina u 2012. prepolovila u odnosu na 2007., pokazuju se znakovi oporavka, tvrdi Dubravko Ranilović, predsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. U dvije glavne turističke regije, Istri te na sjevernom Jadranu i Dubrovniku prodaja kuće porasla je za 13 posto, odnosno za 8,6 posto, ako se usporedi s 2012. godinom navodi se u studiji koju je Ranilovićeva tvrtka Kastel Zagreb objavila krajem prošlog mjeseca.

‘Procjenjujemo da stranci čine više od 50 posto vlasnika nekretnina u turističkim područjima, izvan velikih centara, u proteklih šest godina,’ rekao je Ranilović, istaknuvši posebno interes kupaca za Istru.

Potražnja raste i prema Michaelu Grimmu, iz tvrtke Engel & Voelkers, koji tvrdi da je upita oko hrvatskih nekretnina u posljednjih mjeseci sve više. ‘Zašto Hrvatska? Zato što je mnogo jeftinija od Italije ili Španjolske, još uvijek je netaknuta, a možete doći automobilom iz Austrije, Italije i južne Njemačke’, objašnjava Grimm.

Steve Fagg je prije deset godina bio na odmoru u Hrvatskoj kada je ugledao ruševnu kuću na plaži na Korčuli, jednom od hrvatskih velikih otoka u blizini Dubrovnika.

‘To je bila ljubav na prvi pogled, ali kupio sam kuću sa znanjem da će Hrvatska ući u jednom trenutku u Europsku uniju ‘, rekao je telefonom iz svog doma u Londonu. ‘To je bilo hrabro djelo, ali isplatilo se. Ulazak u EU će biti dragocjeni u svim sektorima, a cijene nekretnina rasti će kada završi kriza,’ nada se ovaj vlasnik nekretnine u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...