Zemlje EU vraćaju policiju na granice

Članice Europske unije, Europski parlament i Europska komisija u četvrtak su dogovorile da će članice Scehngenske zone moći ponovno kontrolirati svoje granice ukoliko zaključe da postoji opasnost od masovnog dolaska izbjeglica.

Zastupnica stranke Zeleni u Europskom parlamentu Ska Keller istaknula je kako ovo možda i nije kraj Schengenskog protora, ali da svakako postoji opasnost od ograničavanja Scehngenskog sporazuma, kao i ograničavanja sloboda kretanja za građane Europske unije.

‘Cijela ta kontroverza postala je aktualna zbog ‘Arapskog proljeća’, kada su doseljenici stigli u Italiju, gdje su dobili dokumente i odatle otišli u Francusku. Tada je postalo sporno tko u stvari smije otputovati dalje i nije li nužna reforma Schengenskog sporazuma. Europska komisija je na početku predlagala da se taj sporazum smatra zajedničkim dobrom te da se odluke o zatvaranju granica donose na europskoj razini. Mi, stranka Zeleni, podržali smo taj prijedlog.

Nažalost, novom odlukom propisi se vraćaju unazad. Komisija dobiva donekle veću ulogu, zato što mora nadgledati mjere koje poduzimaju države članice. No sada će se uvesti novi razlozi za zatvaranje granica, naprimjer ako druge članice Šengenske zone navodno pokazuju velike nedostatke u osiguranju granica. To je vrlo maglovit kriterij, koji može značiti sve i ništa, rekla je Keller.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...