2008.: Ne možete imati ZERP; 2013: Zašto nemate ZERP?

Europska komisija ocijenila je u četvrtak da je uspostava isključivih gospodarskih pojasa u Sredozemlju dobar način upravljanja resursima koji može pridonijeti održivom rastu, a Hrvatska bi uspostavom takvog pojasa mogla dobiti 133 milijuna eura godišnje.

Nova studija koju je predstavila Europska komisija analizirala je troškove i koristi uspostave pomorskih zona u Sredozemlju, uključujući utjecaj uspostave isključivih gospodarskih pojasa u različitim aktivnostima.

‘Postoje goleme, neiskorištene prilike u Sredozemnom moru, koje bi se mogle iskoristiti uspostavom isključivog gospodarskog pojasa u Sredozemlju. Proglašavanje i uspostava pomorskih zona ostaje suvereno pravo svake obalne države. Zajednička je odgovornost EU-a da osigura uvjete za procvat ‘plave’ ekonomije. Sredozemne obalne države mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama na temelju Konvencije UN-a o pravu mora (UNCLOS)’, rekla je povjerenica za pomorska pitanja i ribarstvo Maria Damanaki.

Hrvatska je proglasila Zaštićeni ekološki i ribolovni pojas (ZERP), koji je po sadržaju puno uži od isključivog gospodarskog pojasa, ali je tijekom pristupnih pregovora u ožujku 2008. zbog pritisaka Slovenije i Italije morala pristati da se ne primjenjuje za zemlje članice EU-a.

Komisija ističe da je veliki dio Sredozemnog mora izvan jurisdikcije obalnih država i da je stoga nezaštićen u smislu živih morskih resursa i morskog okoliša. Stavljanje toga velikog dijela pod jurisdikciju država članica EU-a omogućilo bi da se i tamo provode propisi EU-a o ribarstvu, okolišu i prometu, a to znači i veću razinu zaštite, navodi Komisija.

Prema studiji, dobit Hrvatske, kada bi koristila svoj zaštićeni pojas, povećala bi se sa sadašnjih 103,15 milijuna eura na 134,9 milijuna eura. Dodatni troškovi zbog kontrole većeg područja pod hrvatskom jurisdikcijom povećali bi se za 2,5 milijuna eura, tako da bi ukupna projicirana dobit iznosila 29,3 milijuna eura.

S druge strane Italija bi izgubila 57,2 milijuna eura, a troškovi bi joj se povećali za 47,9 milijuna eura, pa bi ukupni gubici iznosili 105,1 milijuna eura. Ukupna dobit Hrvatske od proglašenja isključivog ekonomskog pojasa procijenjena je na 133 milijuna eura godišnje, navodi se u studiji, a ukupna dobit od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa na cijelom Mediteranu iznosila bi 2,72 milijarde eura godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...