Austrijski Vrhovni sud srušio kredit u švicarcima

Austrijski Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jedne klijentice s bankom za kreditiranje u švicarskim francima proglasio ništetnim.

Ugovor o kreditiranju u francima proglašen je ništavnim jer je financijska savjetnica klijenticu nagovorila da svoj kredit iz domaće prebaci u stranu valutu, odnosno iz eura u švicarski franak, piše Večernji list prenoseći austrijski Die Presse.

‘I banke – unatoč jasnoj nesigurnosti klijentice – u ugovoru nisu objasnile rizike’, piše Die Presse.

Osobni bankar 2005. godine nagovorio je jedan bračni par da kredit iz eura prebaci u franak. Dogovoren je kredit od 155.000 eura u francima, ali je na kraju 2008. njegov iznos skočio na čak 201.000 eura. Kako se kriza oduljila franak je odletio u nebo, a bankari koji su ljude uvjeravali da je izlazak iz krize samo pitanje vremena sada se počeli igrati na kartu – zastare!

Međutim, zastara u ovom austrijskom slučaju ne dolazi u obzir. Naime, po austrijskom zakonu do zastare dolazi u roku od tri godine, ali vrijeme počinje teći tek onda kada su obje strane – i oštećeni i onaj koji je imao korist – svjesne štete. Zato profesor prava Georg Graf sa sveučilišta u Salzburgu upozorava sve one koji imaju kredite u francima da više nemaju vremena za gubljenje, odnosno da odmah podnesu žalbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...