Darko Kasap preuzima “komunalno gospodarstvo”

U četvrtak će biti zatvoren javni natječaj preko kojega će u zadarskoj gradskoj upravi biti zaposlen „viši suradnik za informiranje i odnose s javnošću“, traži se formalno nepoznatoga novinara ili politologa s trogodišnjim radnim iskustvom. Kako to već godinama biva, u javnost je puno prije zaključivanja natječaja i testiranja kandidata već procurilo da će ekipa gradonačelnika Božidara Kalmete biti pojačana dolaskom Marine Pajkin, koja je za HDZ odradila glasnogovornički posao u kampanji za lokalne izbore.

 

Nova sistematizacija

Naravno, nitko iz gradske uprave ne želi o toj temi razgovarati, jer se, eto, čeka kraj natječaja, pa je reagirao gradski vijećnik “Akcije mladih” Marko Pupić Bakrač konstatacijom da „novi gradonačelnik nastavlja s praksom koju je uveo kao ministar kad su se u državnim poduzećima tipa HAC izmišljala radna mjesta i zapošljavalo po partijskoj podobnosti”. Pupić Bakrač pritom predviđa da će sljedeći natječaj biti otvoren za mjesto savjetnice gradonačelnika na koje bi se trebala smjestiti – Ana Lovrin.

Kalmetina kadrovska križaljka popunit će se vjerojatno tek polovinom rujna, o njoj se, osim načelnih stavova o efikasnijoj i bolje organiziranoj gradskoj upravi, konkretno još ne zna ništa, ali je teško vjerovati da će se na Narodni trg vratiti Ana Lovrin kao friška vlasnica saborske mirovine koja je i do sada bila pravna savjetnica gradonačelnika Zvonimira Vrančića, ali bez naknade. No, to ne znači da dodatnih promjena neće biti.

Uslijedit će reorganizacija i nova sistematizacija, neki će pročelnici izgubiti svoje mjesto, potpuno je sigurno da će Zadar dobiti upravni odjel za privlačenje EU novca, ali nije isključeno da će ukupni broj upravnih odjela objedinjavanjem dosadašnjih biti i smanjen.

Trenutačno najzvučnije ime koje se u tim kombinacijama može čuti je ime bivšeg dogradonačelnika Darka Kasapa. Kasap je bio direktor “Vodovoda”, pa Vrančićev zamjenik, nakon izbora je „ostao na suhom“, a sada ga se spominje kao budućeg pročelnika za „komunalno gospodarstvo“, što indicira mogućnost „trostrukog objedinjavanja“ kojim bi se spojili upravni odjeli za gospodarstvo i komunalne djelatnosti s UO za graditeljstvo, čime bi bez pročelničkih mjesta ostali Matko Segarić, Jure Zekanović i Alan Kociper.

Ne treba smetnuti s uma ni kadrovske želje koalicijskih partnera, prvenstveno HSPAS-a, a sve će to, naravno, biti provučeno kroz javne natječaje kao neizbježnu zakonsku formu kojom se uglavnom providno maskira „politička volja“ gradske vlasti. Jedno je nedavno istraživanje kontinuiranog rasta lokalne samouprave pokazalo da je političko kadroviranje praćeno „najezdom koalicijskih partnera“ suštinski razlog zbog kojega se nakon svakih lokalnih izbora administracija uveća za desetak postotaka.

Kada je Kalmeta otišao s mjesta gradonačelnika, zadarska gradska uprava brojila je jedva nešto više od stotinjak ljudi, a sada se opasno približila brojci od 200 zaposlenika. Dakako, sve to uz konstantne najave o smanjivanju birokracije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...