Eno-gastronomska ponuda zadarskoga kraja

Udruga G.E.T. ovoga vikenda predstavlja medijima iz regije eno-gastronomsku ponudu Zadarske županije. Nakon što su posjetili Summer LAG Festival u Biogradu na moru i benkovački Vinfest i Bukaru, danas su posjetili kulturne znamenitosti i neke vinare otoka Paga.

Predsjednik udruge G.E.T. za kulturu hrane i stola Tomislav Stiplošek kazao je kako ljudima želi pokazati suprotnosti – primjerice jednog velikog i jednog malog vinara, tradicionalnu hranu, tradicionalni rad, a u sve to se uvijek doda i nešto malo kulture. Na naše pitanje je li se Hrvatska uspjela profilirati kao gastro destinacija odgovara kako tu još treba puno, puno rada. Stranci još uvijek ne znaju puno o nama, ni o vinima, gastronomiji…Još uvijek ljudi dođu i traže ćevape kao tradicionalno jelo – ističe Stiplošek dodajući kako ne znaju što je soparnik kao ni što je prisnac. Tu nismo napravili još ništa, dodaje.

” Doživio sam u jednom selu da nam se jedna baka ispričavala jer nije bila u dućanu pa ima “samo” domaći sir i pršut. Nismo ljude naučili da to što imaju vrijedi” – istaknuo je Tomislav Stiplošek.

U ekipi eno-gasto novinara koja je ovoga vikenda krstarila vinskim cestama Zadarske županije bila je i Darija Zemljić koja piše za “Kmečki glas” vodeće slovenske poljoprivredne novine. Pitali smo je za dojmove:

“Vinari su se tek počeli razvijati. Velike su razlike među njima, i velike su razlike u kvaliteti vina. Isto je i u ugostiteljstvu. Jučer kad smo bili na benkovačkom području kod gospodina Škaulja i Bačića bila sam sretna kad sam upoznala vinare koji se usmjeravaju na eko-proizvodnju.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...