EU prijeti otkazom ugovora o borbi protiv terorizma sa SAD-om!

Zahuktala se afera oko prisluškivanja koja potresa SAD u nekim svojim segmentima uključuje i EU nakon što su njemački mediji lansirali teoriju po kojoj je Bijela kuća hakirala računala EU institucija i tako došla do povjerljivih podataka. Podsjećamo, EU je s SAD-om potpisala dva ugovora netom nakon terorističkih napada na New York 9. rujna 2001. godine. Tim je dogovorom SAD-u omogućen pristup podacima vezanim uz financije i putovanja u Europskoj uniji. No, ukoliko se dokaže da SAD ne poštuju europske zakone o zaštiti podataka, dogovor bi mogao doći u pitanje.

Cecilia Malmstrom, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove, u pismu koje je uputila SAD-u izražava zabrinutost oko provedbe potpisanih ugovora koji su za cilj imali poboljšanje borbe protiv terorizma:

“Ukoliko ne uspijemo dokazati korist ovih ugovora za naše građane te da se provode uz potpuno poštivanje zakona, njihov će kredibilitet biti ozbiljno narušen. U tom slučaju bit ću prisiljena ponovno ispitati poštuju li se i dalje osnovni uvjeti dogovora.”

Malmstrom podsjeća da su odnosi SAD-a i Europske unije trenutno iznimno osjetljivi: “Međusobno poštovanje i povjerenje ozbiljno su narušeni te stoga očekujem da SAD napravi sve što može kako bismo se što prije oporavili.”

Dok Malmstrom u SAD šalje grupu stručnjaka s ciljem provedbe adekvatne analize nakon koje bi se mogla pokrenuti revizija postojećih dogovora, Europski parlament u četvrtak je pozvao na ukidanje obaju ugovora ukoliko SAD ne otkrije opseg elektronskog špijuniranja službenih podataka Unije koje je narušilo odnose između saveznika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...