Hoće li biti otkaza u OB Zadar?

Nakon najava otkazivanja čak 88 ugovora na određeno medicinskim sestrama u riječkom KBC-u, koja se pravdaju nedostatkom novca, novu sanacijsku upraviteljicu Opće bolnice Zadar Mirjanu Mrčelu upitali smo o situaciji u zadarskoj bolnici čiji dug iznosi preko 130 milijuna kuna.

Na pitanje hoće li biti otkazivanja ugovora medicinskim sestrama zaposlenima na određeno u zadarskoj bolnici, nova sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela još ne može dati odgovor. Kaže, napravit će se iscrpna analiza vezana uz ravnopravni status medicinskih sestara:

” Naravno da će nam pritom biti u interesu zadržati postojeću kvalitetu ali i racionalizirati poslovanje. Tako da, dok se ne napravi jedna iscrpna analiza i ona ne završi ne mogu reći ni što će se u tom dijelu događati”.

Pred novom sanacijskom upraviteljicom i sanacijskim vijećem težak je zadatak: prema naputku Ministarstva zdravlja u sljedeće dvije godine trebaju se riješiti nagomilanog duga, početi poslovati pozitivno a rokove plaćanja ograničiti na zakonskih 60 dana. Trenutno su u prvoj fazi posla:

“…gdje se snima stanje i poslovanje bolnice u vremenu zadnje tri godine, i tek nakon što budemo znali rezultate te snimke mi ćemo zapravo predložiti mjere a sam prijedlog mjera ovisi o situaciji u svakoj pojedinoj ustanovi.”

A situacija u sada državnoj općoj bolnici nije „bajna” jer dug prelazi 130 milijuna kuna. Da će uprava imati razumijevanja i da uštede neće ići na štetu medicinskih sestara nada se Dajana Subić predsjednica hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara zadarske županije jer kako kaže:

” Znamo da postoji najmanje 45 sestara manjka, smanjiti još taj broj, to znači da bi bilo pogubno za naše pacijente, korisnike a i za sam sustav.”

U slučaju da se dogodi riječki scenarij, podrška medicinskim sestrama neće izostati:

” Nakon 3 mjeseca ili 3 godine kad sestrama istekne ugovor o radu, tu se definitivno nema što učiniti, ali ako se prekidaju ugovori prije isteka onda ćemo reagirati u svakom slučaju.”

Sada su na potezu sanacijska upraviteljica i sanacijsko vijeće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...