Jure će za poginulog brata preplivati maraton od Zadra do Preka

Juricu Milina, mladića s Down sindromom nedavno smo predstavili u Zadarskom listu kao vrsnog plivača. U nepune dvije godine koliko se bavi plivanjem, Jurica je nižući uspjeh za uspjehom postao ponos Hrvatske i ponos Zadra. Sa Svjetskog prvenstva plivača Down sindromom u Loanu u Italiji vratio se s pregršt medalja i srušenim osobnim rekordom. S nedavno održanog Otvorenog prvenstva Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom Jure, inače član Plivačkog kluba Sv. Nikola vratio se kući s poljudskih bazena s osam medalja: dvije zlatne, tri srebrene i tri brončane. Veliki je bio to Jurin uspjeh u još jačoj konkurenciji, a ujedno i ‘generalna’ proba za Europsko prvenstvo osoba s Down sindromom koje će se na jesen održati u Portugalu.

No prije Portugala i zasluženog godišnjeg odmora, ovaj će mladić s petogodišnjim radnim stažem u trgovačkom centru Baumax, odakle ga znaju brojni Zadrani, otplivati još jednu važnu dionicu u svom životu. U četvrtak 18. srpnja, dan prije pete godišnjice kad je Jurin brat Ante u dobi od 23 godine tragično nastradao u prometnoj nesreći. Upravo na taj dan Jure će za brata preplivati maraton Preko – Zadar.

Bit će to drugi memorijalni maraton za Antu Milina. Prvi je, od Preka do Dikla, preplivala plivačka legenda, maratonac dr. Velimir Šušak, 2009. godine, na prvu godišnjicu Antine smrti u teškim vremenskim uvjetima. Antina majka Klaudija nije ni sanjala da će četiri godine nakon toga njen drugi sin Jure, kojega je slučajno poznanstvo s plivačem rekreativcem Renatom Škulićem uvelo u plivačke vode, preplivati maraton Preko – Zadar.

Jure je presretan što će plivati za brata. I fizički i plivački je spreman za taj pothvat. Voda je njegovo prirodno okruženje i u moru se vrti kao dupin, koji mu je omiljena životinja. Nakon odrađenog posla zimi bez bazena, a ljeti bez mora bio bi kao riba na suhom. Pliva sve dok mu Renato ne kaže da je dosta i da bi bilo vrijeme da izađe vani, a ni nakon toga ne pokazuje znakove umora. Samo zadovoljan smiješak i pita je li bilo dobro.

Jure nedjeljom ode na groblje. Priča s bratom. Prepričava mu što je radio, kako je plivao, tko ga je ljutio, a tko veselio. Prepričava mu tračeve iz Dikla, kako je sreo Doris Pinčić dok se vozio autobusom na posao… Ante mu je link s Glavnim Meteorologom, pa ga uvijek traži da mu pošalje orkansko jugo. A kakvo će vrijeme u četvrtak kad bude plivao maraton?

– Bit će lipo vrime, reći ću Anti!, kaže Jure.

Nadamo se, jer pored toliko meteoroloških veza, ovozemaljskih i onozemaljskih, koje je pohvatao – drugačije i ne može biti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...