Kalmeta zahvalio Austrijancima na dugogodišnjem prijateljstvu

U Maloj vijećnici Gradske uprave održano je primanje visokog izaslanstva Republike Austrije. U sklopu programa svečanog otvaranja Austrijske knjižnice “Dr. Alois Mock” Zadar, gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvalio se austrijskim predstavnicima na svemu što su njihovi politički vođe učinili u zalog ulaska Hrvatske u zajednicu europskih zemalja. Osobitu zahvalu uputio je dr. Aloisu Mocku koji je kao ministar vanjskih poslova založio za međunarodno priznanje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

– Hvala što ste nas posjetili već prvog dana u Europskoj uniji. Posebno nam je drago što knjižnica nosi ime dr. Aloisa Mocka, velikog prijatelja Hrvatske. Gospodine generalni tajniče prenesite mu iskrene čestitke svih građana Zadra. Zadar je jedan od nositelja knjižničarstva u Hrvatskoj. Tu su izdane prve novine, prvi roman, a od sada će imati još jedan biser, rekao je Kalmeta.

Susretu su nazočili Johannes Kyrle, austrijski generalni tajnik za međunarodne poslove, Martin Eichtinger, voditelj kulturnopolitičkog odjela Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Austrije, Georg Christin Lack, voditelj Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, zamjenik župana Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, Elvira Sterle, predsjednica odbora Gradskog vijeća za međunarodnu suradnju. Prevoditeljica susreta Anita Pavić Pintarić, predstavljena je kao buduća voditeljica biblioteke.

Alois Mock, primanje u Vijećnici

Dožupan Božidar Longin, također je pozdravio izaslanstvo istaknuvši gostima prirodne ljepote Zadarske županije i njezinu bogatu povijest. Ustvrdio je kako je ovaj susret dodatno naglasio simboliku ulaska u Europu. 

Johannes Kyrle, generalni tajnik za međunarodne poslove Saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Austrije, izrazio je zadovoljstvo zbog poveznice ulaska u Europsku uniju i otvaranja treće Austrijske knjižnice u Hrvatskoj.

– Danas je za nas važan dan. Sretan sam što je Hrvatska prepoznala europske vrijednosti i ušla u Europsku. Otvaramo 62. knjižnicu u 28. zemlji. Austrijske knjižnice čine našu zemlju prepoznatljivom. Zahvaljujući njima ostvarujemo kontakt s međunarodnom akademskom zajednicom, znanstvenicima i studentima, rekao je Kyrle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...