Kanaderi više neće gasiti minska i minski sumnjiva područja

Kanaderi više neće gasiti minska i minski sumnjiva područja. Tako je određeno sporazumom između Ministarstva obrane i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Sporazum je vrijedio i prijašnjih godina, no nitko ga se nije pridržavao.

Dosad su kanaderi gasili sve, a odsad ne smiju nad minirana i minski sumnjiva područja.

Određene vrste minsko-eksplozivnih sredstava nakon ovolikog protoka vremena mogu biti izuzetno opasne, mogu oštetiti avion, mogu ozlijediti posadu, izjavio je zapovjednik Protupožarne eskadrile MORH-a bojnik Davor Turković.

To je zasada tako regulirano, no ne znači da kanderi neće sa sigurne udaljenosti gasiti s određene visine. Dakle, ovo je isključivo iz preventivnih sigurnosnih razloga naših pilota, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogascima nije jasno zašto su kanaderi dosad mogli, a odjednom više ne mogu djelovati na miniranim terenima. Unatoč tomu što isti sporazum s MORH-om imaju već godinama i unatoč tomu što se nikad nije dogodio ni jedan incident. Zato sumnjaju da se ovom odlukom želi uštedjeti.

Također, pitaju se i zašto se govori samo o sigurnosti pilota, a o njihovoj šuti. Što je, kažu, s vatrogascima koji dežuraju uz rub minskoga polja kako bi spriječili širenje požara?

Opasan posao nosi i rizik, svjesni su toga, no zato očekuju maksimalnu pomoć iz zraka jer zbog iznimno bujne vegetacije i ove godine očekuju “vatreno” ljeto!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...