Katarani napokon pokazali interes za Hrvatsku

Katarski poduzetnici zainteresirani su za ulaganje u hrvatsku poljoprivredu, uvoz hrvatskih proizvoda i razvoj novih tehnologija. Hrvatski veleposlanik u toj arapskoj zemlji Tomislav Bošnjak održao je sastanak s Nasserom Mohammedom Al Hajrijem, predsjednikom kompanije Hassad Food, gdje su dogovorena četiri modela suradnje.

Kompanija želi ulagati u postojeće farme ili dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta na kojem bi proizvodnja bila posebno usmjerena na katarske potrebe. Pod time misle na uzgoj tune, proizvodnju govedine, teletine i ovčetine, peradi i uzgoj kukuruza i pšenice. Zatim, od hrvatskih proizvođača traže i postojeću proizvodnju rashlađene govedine, junetine i teletine, manje količine svjetske klase janjetine, smrznute i rashlađene peradi, razne vrste ribe i morskih plodova te sve vrste polutrajnih i trajnih salama, povrća i prerađene konzervirane hrane. Ulagat će se u zajednički razvoj novih tehnologija i izvoz postojećih tehnologija i krmiva.

Hrvatska poljoprivredna komora trenutačno prikuplja ponude i sastavlja Registar poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za ulaganja i izvoz.

‘Prikupili smo nekoliko desetaka ponuda naših proizvođača, od jabučnog soka do goveđeg mesa, velikih i malih poljoprivrednika i prehrambenih tvrtki. Ponudu ćemo objediniti i predstaviti zainteresiranim kupcima i ulagačima iz Katara, koji u rujnu dolaze u Hrvatsku’, rekao je tportalu Mato Brlošić, predsjednik HPK-a.

Tajana Radić, voditeljica odjela za regionalni razvoj HPK-a, kaže da je cilj njihove inicijative dolazak i dugoročni ostanak na arapskom tržištu preko Katara.

‘Moramo steći povjerenje u kvalitetu i pouzdanost naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Zajedno s tim, naše proizvođače želimo udružiti kako bismo lakše i bolje ponudili svoje proizvode tako velikom tržištu’, objašnjava Radić.

Inicijativu je pokrenula HPK u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim savezom zadruga i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Na web stranicama komore zainteresirani proizvođači i poduzetnici mogu pronaći obrazac za prijavu u registar kojim HPK objedinjava podatke o strukturi, količini i sektorskoj proizvodnji i o mogućnostima unapređenja i povećanja kapaciteta. U komori kažu da će taj registar koristiti ulagači i uvoznici iz drugih država.

Zbog specifičnosti trgovanja prehrambenim proizvodima na katarskom tržištu i u drugim arapskim zemljama, HPK u ovoj inicijativi surađuje s Centrom za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba, koji se bavi certificiranjem i promocijom proizvoda s oznakom ‘halal’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...