Knjižnica “Dr. Alois Mock˝ učvrstit će prijateljstvo između Zadra i Austrije

Prvi dan u Europskoj uniji za Zadar je protekao u znaku hrvatsko-austrijskog prijateljstva. Naime, danas je u Zadru otvorena Austrijska knjižnica ˝Dr. Alois Mock˝, na Trgu kneza Višeslava, u prisustvu visokog izaslanstva Republike Austrije i hrvatskih, odnosno zadarskih političkih dužnosnika. Sporazum o otvaranju knjižnice potpisali su Martin Eichtinger, voditelj Kulturno-političkog odjela pri Saveznom ministarstvu za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, Andrea Ikić Bohm, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj i Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru.

Nazočne je kroz značaj ove, 62. po redu Austrijske knjižnice u svijet, na početku provela Zaneta Sambunjak, docentica Odjela za germanistiku na Sveučilištu u Zadru.

– 2000 naslova Austrijske knjižnice tek je temelj koji će se nadopunjavati knjigama na njemačkom jeziku. Riječ je o prostoru  u kojem će se provoditi razne društvene aktivnosti te koje će postati inspiracija svima kojima je ova Knjižnica namijenjena, rekla je Sambunjak.

Inače, Knjižnica nosi ime po bivšem austrijskom ministru vanjskih poslova, velikom prijatelju Hrvatske, doktoru Aloisu Mocku, koji još uvijek uživa veliki ugled u Hrvatskoj, kao nijedan drugi austrijski političar.

O posebnom danu za prijateljstvo između ove dvije države govorila je i austrijska veleposlanica Ikić Bohm, istaknuvši austrijsku potporu Hrvatskoj na njenom putu prema Europskoj uniji te snažnu političku snagu koju posjeduje nova Knjižnica.

– Knjižnica treba proširiti znanstveno i kulturno umrežavanje Dalmacije i Austrije, što će se zasigurno dogoditi, dodala je Ikić Bohm.

Potporu ovom projektu dale su i austrijske tvrtke koje posluju na hrvatskom tržištu, ali najveća zahvala ide Austrijskom kulturnom forumu, na čelu sa magistrom Lackom, savjetnikom za kulturu koji je potencirao ideju o otvaranju Austrijske knjižnice u Zadru.

O značaju koji će imati ova Knjižnica za Zadar govorili su također i rektor Uglešić te zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

– Ovo je veliki dobitak za Zadar. Uz fond Državnog arhiva, Znanstvene i Gradske knjižnice, građa koja će se ovdje moći pronaći uvelike će pomoći studentima i znanstvenicima, zaključio je gradonačelnik Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...