Konačna propast ili novi početak “Motor Cityja”: Što nakon

Detroit, nekadašnji simbol snage industrije SAD-a, postao je najveći grad u Americi koji je objavio bankrot, javlja AP. Poznat kao “Motor City”, Detroit je jučer objavio bankrot nakon dugogodišnjeg pada populacije i proizvodnje automobila.

Do bankrota je dovela depopulacija stanovništva u zadnjih 10 godina koju je pak uzrokovalo gašenje tvornica automobila, a zadnji udarac dao je pad prodaje automobila 2009. godine. U razdoblju između 2000. i 2010. godine Detroit je izgubio 250.000 stanovnika, a danas ih u gradu ima nešto više od 700.000 tisuća. Mnoge četvrti potpuno su prazne, a osnovne usluge su ukinute na nekim mjestima.

Proračunski deficit trenutno iznosi 380 milijuna dolara, a gradski dug doseže i 20 milijardi dolara. Zadnjih nekoliko mjeseci Detroit je svoje zaposlenike, njih 10.000, plaćao novcem iz državne potpore.

Kevyn Orr, krizni menadžer Detroita, službeno je objavio bankrot nakon što je guverner Rick Snyder prethodno odobrio takvu odluku, objašnjavajući da je ona nužna kako bi se “ovom predivnom gradu vratilo građansko i financijsko zdravlje”.

 

Što je uništilo nekadašnji simbol snage industrije SAD-a?

Guverner Snyder je, objašnjavajući svoj potez, naveo neke od ključnih uzroka koji su onemogućili normalno funkcioniranje grada i doveli do bankrota nekadašnjeg simbola snage američke industrije:

– Stopa nezaposlenosti u gradu gotovo se utrostručila u posljednjih deset godina te je danas dvostruko veća nego prosječna na razini cijelog SAD-a

– Stopa ubojstava dosegla je povijesnu razinu, a Detroit je zbog toga zaradio “titulu” najopasnijeg grada za život u SAD-u

– Građani Detroita u prosjeku na reakciju policije u slučaju prijavljivanja nekog zločina čekaju čak 58 minuta, dok je na razini cijelog SAD-a taj prosjek svega 11 minuta

– Oko 40 posto javne rasvjete nije bilo u funkciji u prvoj polovici 2013. godine

– Gotovo 78.000 gradskih struktura zjapi prazno, odnosno napušteno je

Kombinacija propasti nekada najrazvijenije autoindustrije u SAD-u i sve više stope kriminala potaknula je brojne građane iz srednje klase da napuste grad u posljednjih nekoliko desetljeća. Egzodus stanovništva ostavio je iza sebe većinom siromašnu i većinski afroameričku populaciju.

“Borba za opstanak koja se danas odvija u Detroitu uskoro bi mogla postati uobičajena diljem SAD-a, kada se i ostali gradovi i općine napokon suoče s golemim financijskim problemima u kojima se nalaze”, crne su prognoze Brada Coultera, direktora tvrtke O`Keefe LLC.

 

Što slijedi – oporavak ili još veća kriza?

Detroit je osmi grad u SAD-u koji je do sada proglasio bankrot – ujedno i najveći američki grad u povijesti koji je bankrotirao. Osim Detroita, bankrot su proglasili Boise County (Idaho), Stockton, Mammoth Lakes i San Bernardino (Kalifornija), Jefferson County (Alabama), Harrisburg (Pensilvanija) te Central Falls (Connecticut).

Što slijedi nakon objave bankrota? Sudac koji će nadzirati slučaj Detroita prvo će odrediti gdje će se održati saslušanja. Odmah po početku procedure za objavu bankrota, lokalnim vlastima bit će zabranjeno otplaćivanje većine dugova, a svi sudski postupci protiv grada bit će automatski obustavljeni. Službe poput policije, vatrogasaca i komunalnih radnika i dalje će nastaviti obavljati svoje poslove, budući da bez njih grad ne bi mogao funkcionirati.

Pretpostavlja se da će cijeli proces izlaska Detroita iz bankrota trajati i do nekoliko godina. Grad će pokušati osvojiti potporu vjerovnika, sindikata i mirovinskih odbora za plan reorganizacije grada. Ne pridobije li dovoljnu potporu, pregovori će se nastaviti sve dok se to na kraju ne dogodi.

Program restrukturiranja može obuhvaćati brojne poteze koji će među građanima zasigurno biti vrlo nepopularni, poput rezova u budžetu, otkaza, prodaje gradske imovine, ukidanja ugovora sa sindikatima i drastičnih rezova u gradskom proračunu.

 

Detroit nije iznimka – bankrot prijeti i drugim velikim američkim gradovima!

Slučaj bankrota Detroita svojevrsni je presedan u SAD-u koji će zanimati vlasti u gotovo svim većim američkim gradovima koji se također nalaze pod teretom nagomilanih dugova.

“Svi će reći – Ok, to je Detroit, mislili smo da je već bankrotirao”, kaže ekonomist Sveučilišta u Michiganu Eric Scorsone te dodaje:

“Detroit nije iznimka. Slična je situacija i u Chicagu, New Yorku, San Diegu i San Joseu. Slični problemi muče brojne velike gradove u SAD-u. Situacija u njima možda nije toliko ekstremna kao u Detroitu, ali mnogi su suočeni s istim ili vrlo sličnim problemima”, objašnjava Scorsone.

 

Od prosperiteta do propasti

Detroit je osnovan prije više od 300 godina. Dolaskom automobilske industrije grad je ostvario zapanjujuću stopu širenja u prvoj polovici 20. stoljeća, sve do sredine stoljeća, odnosno 1950.-ih godina. Prizori napuštenih kuća, ulica i cijelih četvrti, koje su nekadašnji žitelji ostavili u potrazi za boljim životom, slika su Detroita koja se urezala u kolektivnu svijest.

Stručnjaci napominju da će bankrot samo dodatno stigmatizirati grad. Spominju i daljnja rezanja mirovina, radničkih prava… Drugi pak drže da je stečaj bio jedini izbor koji na kraju može dovesti do potrebnog remonta gradskih službi i plana za povrat prevelikih dugova.

Hoće li se slučaj Detroita pokazati kao iznimka ili pravilo u SAD-u pokazat će vrijeme. Do tada ostaje pitanje – hoće li nekadašnji motor američke autoindustrije prebroditi još jedno mračno razdoblje u svojoj povijesti?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...