PROIZVOD EUROVOĆA

Konzum s polica mora povući marmeladu od marelice

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Sanitarna inspekcija naredila je Konzumu da s polica povuče marmeladu od marelica koju proizvodi zadruga Eurovoće iz Orahovice.

Sanitarna inspekcija povukla je proizvod ‘Standard – Domaća marmelada od marelica, pasterizirana, sa rokom trajanja do 4. ožujka 2014. godine’ pakirana u plastičnoj posudi od 700 grama.

‘Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o prisutnosti navedenog proizvoda na tržištu Republike Hrvatske.

Putem HR RASFF sustava, dana 18. srpnja 2013. godine zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenog višeg sadržaja sumpornog dioksida u predmetnoj hrani nego što je propisano Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima (Narodne novine, broj 39/2013) temeljem Uredbe 1333/2008 o Prehrambenim aditivima i izmjenama i dopunama Uredbe broj 1129/2011, prilog II, dio E, kategorija 4.2.5.2.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača, osim za osobe koje pokazuju alergijsku reakciju i/ili intoleranciju na sumporni dioksid i djecu, za koju s obzirom na njihovu manju tjelesnu masu i činjenicu da su upravo ona češći konzumenti ove vrste proizvoda, rizik za zdravlje nije zanemariv. Kod djece astmatičara sumporni dioksid koji se oslobađa tijekom konzumacije hrane može dovesti do iritacije gornjih dišnih puteva, a može izazvati i bronhijalni spazam’, piše na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Ostavi komentar koristeći Facebook