Kosor: “Milanoviću fali odlučnosti, a Karamarko je brutalan i bezobziran”

Gostujući u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’, Jadranka Kosor, bivša premijerka RH, priznala je Aleksandru Stankoviću nekoliko svojih političkih pogrešaka, istaknula je da se razočarala u neke bivše prijatelje iz HDZ-a, a sadašnje vodstvo stranke nazvala je brutalnim i bezobzirnim.

‘Politika je zanimljiv, naporan, ali nezahvalan posao koji, ne biste vjerovali, može donijeti i zadovoljstvo, posebno kad imate rezultat. Ona može biti i pošten posao koji se može pošteno raditi’, kazala je Kosor.

Govoreći o ulasku Hrvatske u EU i tome gdje se EU danas nalazi, naglasila je da ‘EU zna kuda ide i ne smijemo zaboraviti da je ona za nas, ponajprije, važna zbog garancije sigurnosti’.

‘Fascinirana sam poljskim primjerom. Način na koji su oni iskoristili EU fondove je nevjerojatan. To nam može i mora biti primjer’, misli Kosor.

Na pitanje kako joj se svidjela svečanost u Zagrebu, povodom ulaska u EU, odgovorila je: ‘Bilo je dobro. Da sam mogla na to utjecati, možda bih inzistirala da bude više radosti i veselja, a svakako je to bila prigoda da se spomenu svi oni koji su pridonijeli ulasku Hrvatske u EU: od svih premijera, predsjednika Tuđmana pa do branitelja.’

Upitana kako tumači činjenicu da se nakon proslave više komentiralo kakvu je tko haljinu i kravatu nosio nego kakvi su bili govori, Kosor je istaknula da joj je to smetalo i dok je bila premijerka.

‘Moja greška u premijerskom mandatu bila je ta što sam previše pažnje pridavala napisima o tome kako sam bila odjevena. Danas mislim da to nikoga ne zanima’, misli Kosor.

Tijekom emisije dotaknula se i Lex Perkovića, spomenuvši da se Ustav mijenjao 2010. godine i da tada, kada se uvrstila odredba prema kojoj kriminal u pretvorbi ne zastarijeva, nitko nije tražio da se u njega uvrsti i mogućnost da ne zastarijeva ni politički motiviran zločin.

O premijeru Zoranu Milanoviću kazala je kako je očekivala da će biti odlučniji jer je imao sjajan ulaz na premijersku funkciju.

‘Previše se zatvorio. Trebao bi češće i više komunicirati’, misli Kosor.

Upitana ima li prijatelja u politici nakon svega što joj se dogodilo i izbacivanja iz HDZ-a, odgovorila je, uz duboki uzdah, ‘teško, teško’.

‘Josip Salapić mi je jedini prijatelj. Za njega sam uvjerena da bi priskočio kad god bi mogao i u bilo kojoj situaciji’, uvjerena je Kosor.

Smatra da joj je jedna od pogrešaka u političkom životu bila što nije na Saboru HDZ-a, kada se Ivo Sanader povukao a ona izabrana aklamacijom, inzistirala na tajnom glasovanju.

‘Pogriješila sam tada jer bi se točno utvrdilo kako razmišlja deset tisuća ljudi’, uvjerena je Kosor.

Napomenula je da za Sanaderove aktivnosti, zbog kojih je na sudu, nije znala, ali i dodala da se zbog svega osjeća loše.

‘Osjećam se zbog svega toga loše. Ne bih rekla da osjećam moralnu odgovornost, jer sve što imam u imovinskoj kartici mogu dokazati. U to vrijeme bila sam uvjerena u političku budućnost Ive Sanadera, ne samo u Hrvatskoj, nego i u EU’, istaknula je Kosor, dodavši da nije bila zavedena njegovim političkim erosom.

Od bivših kolega, jedini kojeg je željela imenovati bio je nekadašnji ministar Davorin Mlakar.

‘Neke ljude sam voljela, putovali smo i puno se družili. Mlakar je bio jedan od njih, a kada me je trebalo izbaciti iz HDZ-a, ni okom nije trepnuo. Takva brutalnost i bezobzirnost kakva postoji u današnjem vodstvu stranke, teško se može naći, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi’, zaključila je Kosor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...