Cestitka_Uskrs

Linić: “RH će za euro moći aplicirati tek za tri, četiri godine”

Hrvatska zbog teškoća s dugom i deficitom u sljedeće tri do četiri godine neće moći predati zahtjev za ulazak u eurozonu, izjavio je u Bruxellesu ministar financija Slavko Linić.

Očito je da zbog prevelikog duga, teške borbe da dovedemo svoj deficit ispod tri posto BDP-a, u sljedeće tri do četiri godine Hrvatska neće moći aplicirati za ulazak u eurozonu. Ostaje nam dugo razdoblje konsolidacije financija i bitka za gospodarski rast, a gospodarski rast znači dosta ulagača, novih investitora i uspješnih privatizacija, rekao je Linić nakon sastanka ministara financija eurozone.

Linić je istaknuo da se Hrvatska priprema za postupak pretjeranog deficita (EDP), koji bi Komisija mogla pokrenuti u sljedećem europskom semestru, novom instrumentu za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica.

Spremamo se za to. Hrvatska je zemlja koja se bori s prevelikim deficitom i sigurno je da će u idućem europskom semestru ući u taj postupak. Moramo jednostavno zajednički raditi na tome i vidjeti kakve će biti preporuke Europske komisije kako bismo u što skorije vrijeme vratili deficit na prihvatljivu razinu, rekao je Linić.

Prema projekcijama Europske komisije iz svibnja, hrvatski bi se deficit, s prošlogodišnjih 3,8 posto BDP-a, trebao povećati na 4,7 posto ove godine i na 5,6 posto 2014. Javni dug ove bi godine trebao dosegnuti 57,9 posto, a sljedeće 62,5 posto BDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...