Cestitka_Uskrs

Linićevi inspektori kažnjavat će rastrošne ministre, gradonačelnike…

Kaznama od pet tisuća do 100 tisuća kuna ubuduće će se kažnjavati korisnici proračuna kojima inspektori Ministarstva financija dokažu tzv. fiskalnu nedisciplinu. Kazne će, prema Prijedlogu izmjena Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi se u Saboru mogao naći ujesen, moći odrezati Porezna uprava na temelju izjave o fiskalnoj odgovornosti koju su proračunski korisnici – ministri, direktori javnih poduzeća, gradonačelnici i načelnici – dužni podnijeti Ministarstvu financija.

U Ministarstvu financija zauzeli su stav da sadašnji zakon nije predvidio prikladnu kaznu za prekršitelje. Prema aktualnom zakonu, prekršitelj stavlja mandat na raspolaganje ako se utvrdi da je “probio” proračunske rashode ili na neki drugi način prekršio fiskalnu disciplinu. Riječ je o članku 11. Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji u Linićevu ministarstvu ocjenjuju neprovedivim.

– U međuvremenu je pokrenut i postupak za ocjenu ustavnosti članka 11. Zakona, stoga predlažemo brisanje odredaba o političkoj odgovornosti i zamjenu istih odredaba prekršajnom odgovornošću – stoji u prijedlogu Ministarstva.

Prekršajni postupak, prema istom izvoru, vodit će se od strane inspektora proračunskog nadzora, a visina kazne ovisit će o posljedicama koje nastaju činjenjem prekršaja. Izjava o fiskalnoj odgovornosti ima stotinjak stavki, odnosno pitanja, a Porezna uprava ispitivat će vjerodostojnost odgovora koje je proračunski korisnik na njih dao. Primjerice, jedno od pitanja bit će jesu li rashodi u proračunu navedeni na temelju stvarnih poslovnih događaja, čime se kontrolira je li se novac zaista potrošio za ono što je prikazano u fiskalnoj izjavi.

Kajin: Neizvedivo

Obveza podnošenja fiskalne izjave zavedena je i u sadašnjem Zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji je donijela Vlada Jadranke Kosor. U osvrtu na predložene izmjene Jadranka Kosor upozorava kako je riječ o zakonu o kojem ovisi kreditni rejting zemlje.

– Taj zakon donijeli smo radi uvođenja reda u državi, kojim bi se ograničila državna potrošnja. Taj zakon i činjenica da smo završili pregovore s Europskom unijom očuvali su nam kreditni rejting kod međunarodnih financijskih institucija.

Da je zakon bio i te kako potreban pokazuju i primjeri iz lokalnih sredina u kojima je došlo do promjene vlasti nakon posljednjih lokalnih izbora, gdje se otkrivaju podaci o zastrašujućim neracionalnostima u trošenju proračunskih sredstava – kazala nam je bivša predsjednica Vlade, ocjenjujući kako nema opravdanja za promjene zakona.

Kao motiv za promjene zakona naša sugovornica vidi želju sadašnje vlasti da zakonski okvir prilagodi problemima koje ima s proračunskim deficitom, a koji je već u prvih šest mjeseci ove godine dostigao razinu predviđenu za čitavu godinu.

S obzirom na opseg svakodnevnih poslova Porezne uprave i posebnost ovakvih postupaka, opet se javlja dilema hoće li Zakon o fiskalnoj odgovornosti biti provediv. Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin procjenjuje da će i izmijenjenom zakonu presuditi teška ekonomska kriza u kojoj se zemlja nalazi.

– Nije rješenje ni u stavljanju mandata na raspolaganje od onih koji ne provedu zacrtane proračune, ni u najavljenim prekršajnim postupcima. Prvo rješenje nije provedivo jer u praksi i primjeni donosi paralizu rada kako državnih proračunskih korisnika, tako i onih na lokalnoj razini. U vrijeme recesije i ekonomske krize nitko ne zna što donosi ekonomsko sutra, ne možete isplanirati prihode i rashode kako to nalaže ovaj zakon.

Prekršajne odredbe koje se najavljuju prijetnja su praznom puškom. Uvjeravam vas da od toga neće biti ništa. Tko će utvrditi prekršaj izvršne vlasti i kazniti je? Kao što nismo doživjeli ni da izvršna vlast stavi mandate na raspolaganje zbog nepridržavanja Zakona o fiskalnoj disciplini – kazao nam je Kajin.

Budući da zbog nepridržavanja Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji je donesen prije tri godine nitko nije bio prisiljen staviti mandat na raspolaganje, i najava prekršajne odgovornosti više zvuči kao prijetnja onima kojima bi pala na pamet rastrošnost u korištenju proračunskog novca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...