Maštruko: Papa prihvaća gay veze, ali ih ne odobrava

Papa Frane rekao je na povratku iz Brazila da homoseksualce ne treba osuđivati ni marginalizirati. Razgovarajući s novinarima, rekao je: “Ako je netko homoseksualac, traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim.” U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Brazila u Rim, papa Frane izrekao je dosad najmilosrdnije riječi nekog poglavara Katoličke crkve o homoseksualcima. Naglasio je da ih se ne smije diskriminirati, ali je dodao da po katekizmu Katoličke crkve homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu. Njegove su opaske o temi istospolnih ljubavnih odnosa mnogo pomirljivije od stavova njegova prethodnika, pape Benedikta XVI.

‘Lobisti su problem’

– Katekizam to dobro objašnjava. Oni ne smiju biti marginalizirani zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo – dodao je papa Frane.

– Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem – kazao je.

Frane je odgovarao na pitanje novinara o izvješćima o “gay lobiju” u Vatikanu.

– Mnogo se toga pisalo o tome. Ja još nisam vidio nikoga u Vatikanu s osobnom iskaznicom na kojoj piše da je gay – našalio se Papa.

Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema. Među ostalim, Papa je kazao da je zabrana obnašanja svećeničke službe ženama u Katoličkoj crkvi “definitivna”.

– Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne… ta su vrata zatvorena – kazao je Papa.

– Papa Ivan Pavao zaključio je to pitanje – kazao je Frane govoreći o dokumentu pokojnog prethodnika koji kazuje da je zabrana zaređenja ženama dio nepogrešiva nauka Crkve. Dodao je kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima.

– Ne možemo ograničavati ulogu žena u Crkvi samo na ministrantice i predsjednice humanitarnih organizacija, mora biti više – kazao je.

Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Kazao je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao radi ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti.

‘Nije posebna novost’

Sociolog religije dr. Ivica Maštruko o Papinu istupu i stavovima o homoseksualcima kazao nam je:

– Papa Frane nije izgovorio nikakvu posebnu novost niti u tim njegovim riječima treba tražiti signale nekakve liberalizacije Vatikana, koji ni do sada u stavovima prema homoseksualcima nije bio homofoban. On je jednostavno morao izreći svoj teološki stav o temama koje zanimaju svjetsku javnost.

– Jasno je da Katolička crkva neće preferirati gay zajednicu ni homoseksualnu orijentaciju, ali Crkva jednostavno mora na neki način biti tolerantnija i pokazati razumijevanje prema takvoj populaciji. Dakle, on to ne odobrava, nego tolerira – kaže Maštruko, smatrajući da papa Frane i dalje ostaje “konzervativni papa”. – Svećenici gay orijentacije neće biti izopćeni, ali im se neće tolerirati postojanje partnera ili gay brakovi niti će biti na visokim crkvenim funkcijama – dodaje Maštruko.

U Papinim istupima Maštruko vidi neke naznake populizma, ali i primjetno drukčiji stav prema siromaštvu u društvu i bogatstvu crkvene hijerarhije.

– Ne očekujem da će takva Papina razmišljanja imati bitnijeg utjecaja na ponašanje biskupa i crkvene hijerarhije, ali je očito da takvi njegovi stavovi imaju široku podršku stanovništva. Međutim, čini mi se važnim primijetiti da razmišljanja pape Frane o bogatstvu, njegovo odricanje od zlatnih križeva, prstenja i vanjskih pokazatelja bogatstva Crkve, istodobno znače najveću kritiku njegovih prethodnika Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., jer ovaj papa implicitno pokazuje drukčiji odnos prema raskoši Crkve – zaključuje dr. Ivica Maštruko.

Bartulica: Smjer Crkve ostaje isti

Povjerenik predsjednika Ive Josipovića za vjerska pitanja Stjepan Bartulica: ‘Najnovije Papine poruke bitno su drukčije po stilu od izjava koje je medijima davao njegov prethodnik. No, to ne znači da se u bitnome mijenja smjer Crkve. Ni jedan papa nema ovlasti mijenjati moralnu nauku crkve. Ovaj Papa drukčije komunicira, otvoreniji je, ali mislim da će njegov pontifikat biti na tragu njegova prethodnika Benedikta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...