Medicinske sestre i tehničari idu u štrajk!

Sindikat medicinskih sestara i tehničara najavio je danas štrajk i to zbog drastičnog smanjenja plaća drugi put ove godine, iako su potpisali sporazum s Vladom da će odustati od štrajka pod uvjetom da im se više ne smanjuje plaća.  Dijelom je štrajk vezan uz rušenje kolektivnog ugovora za zdravstvene djelatnike na Ustavnom sudu, pa su im neka prava vraćena na razinu iz 2004. godine.
Nema dovoljno sestara, a 400 ih je na burzi!?
“U štrajk će se ići, ali nismo donijeli konačnu odluku kada”, rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Prašnjak dodaje da su sestre iscrpljene prekovremenim radom i da često zanemaruju svoje obitelji i privatne živote kako bi mogle pomoći pacijentima. Kaže da medicinskih sestara nedostaje u sustavu, a ipak ih je oko 400 još uvijek na burzi.
“Jedan odjel s 12 sestara broji 3.000 prekovremenih sati. Ne govorim napamet, nego sam ove podatke ispitala”, ističe Prašnjak dodavši primjer jednog odjela na kojem su 3 medicinske sestre ostale u smjeni, a trebaju brinuti o 30 pacijenata.
“Dosadašnje stanje sustava zdravstva je neodrživo, nedostatak medicinskih sestara i tehničara sve je veći, a broj neplaćenih prekovremenih sati iz dana u dan raste po svim ustanovama. Vlada odbija zapošljavati nove ljude u sustavu, pa oni koji su zaposleni odrađuju i svoj posao i posao onih koji nedostaju. Umjesto da radnici, koji svojim radom održavaju cijeli zdravstveni sustav na prihvatljivoj razini, budu na bilo koji način obeštećeni jer moraju na stranu staviti i sebe, i svoje zdravlje i svoje obitelji, već drugi put ove godine dočekali su smanjenje plaća”, naglasili su iz Sindikata.
Nedostaje 12 tisuća medicinskog osoblja
Podsjetimo kako se nedavno strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara nedavno obratio javnosti  povodom sve učestalijih problema u hitnoj medicinskoj pomoći. Tada su naglasili kako u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Naime, Ministarstvo zdravlja donijelo je odluku o zabrani zapošljavanja.
“Neisplata božićnica, regresa, smanjivanje koeficijenata, broja dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagara, troškova prijevoza, dodataka za radnike na najtežim radilištima, neplaćanje prekovremenog rada, smanjivanje naknade za dežurstvo i pripravnost, nepriznavanje struke i školovanja… razlozi se iz dana u dan gomilaju i gotovo svakodnevno iz Vlade dolaze nove najave “sređivanja sustava” u kojima uvijek izvlačimo deblji kraj. Jednom se svemu tomu mora stati na kraj”. kažu na kraju.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...