Ministar Hajdaš Dončić ignorira Županijske ceste

Vjerujem da će ove godine Županijska uprava za ceste ipak dobiti onaj dio novca iz državnog proračuna i da se taj novac neće dijeliti po političkom ključu kao lani − rekao je na sastanku svoga kolegija zadarski župan Stipe Zrilić.

Tema rasprave bio je proračun Županijske uprave za ceste, koji do sada za ovu godinu još nije dobio ni lipe, a isti dokument nije dobio ni suglasnost ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića pa je, po tvrdnji ravnatelja te uprave Mile Fabijana, formalno nezakonit.

 

Loša iskustva

− Od 35 milijuna kuna državnog novca raspodijeljenih prošle godine županijskim upravama za ceste, zadarska nije dobila ni lipe, a kako stvari stoje, tako će biti i ove godine, premda je Ministarstvu na raspolaganju ostalo 20 milijuna kuna za te namjene − rekao je Fabijan na jučerašnjem kolegiju župana.

Naglasio je da su ta loša iskustva koja imaju glavni razlog zbog kojega su u izmjenama i dopunama Plana održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta za 2013. godinu smanjeni prihodi.

− Hrvatska Vlada nije donijela četverogodišnji program rada, održavanja, građenja i rekonstrukcije javnih cesta, bez programa smo pola godine pa nema ni programa raspodjele novca − rekao je Fabijan te objasnio da će zbog toga Županijske ceste Zadarske županije smanjiti trošak na redovitom održavanju, dok će obnova, popravci i izgradnja novih cesta ići dalje.

Župan Stipe Zrilić izrazio je nadu da politika neće miješati prste u raspodjelu novca za ovu godinu. Iz Zrilićeva i Fabijanova istupa proizlazi da je Zadarska županija u političkoj nemilosti ove Vlade i ovoga Ministarstva prometa, jer tu županiju vodi politička garnitura koja je u opozicijskom odnosu s vladajućom koalicijom.

Fabijan je ipak ustvrdio da, bez obzira na predviđen iznos iz državnog proračuna, Županijske ceste Zadarske županije dobro odrađuju svoj posao, te da se to pokazuje već na početku ove turističke sezone.

Ukratko, Fabijan i njegov tim snalaze se u okviru iznosa kojim raspolažu. Od nadležnih u Ministarstvu prometa jučer smo tražili očitovanje o ovoj temi, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovoga broja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...