Ministarstvo o tučnjavi na zadarskoj tržnici

Ministarstvo financija danas je priopćenjem reagiralo na prosvjede zbog uvođenja fiskalizacije na tržnicama, a u povodu tučnjave na zadarskoj tržnici zbog primjene Zakona o fiskalizaciji ističe kako taj nemili događaj ukazuje na pravi razlog prosvjeda – poduzetnici koji nemaju želju plaćati poreze nastoje ne provoditi Zakon kako bi za sebe osigurali novac od poreznih obveznika.

‘Odgovorni poduzetnici, koji su svjesni da plaćanje poreza i doprinosa pridonosi povećanju standarda zdravstva i obrazovanja te su krenuli s radom putem fiskalnih uređaja, grubo su fizički napadnuti od onih koji nemaju želju plaćati poreze i provoditi Zakon’, kaže se u priopćenju koje je u povodu tučnjave na zadarskoj tržnici Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

U Ministarstvu ocjenjuju kako je evidentno da nisu problem fiskalizacija i tehnička rješenja vezana uz fiskalizaciju te da je sedam mjeseci, od kada je krenuo proces fiskalizacije, bilo dovoljno vremena da se osiguraju tehnički uvjeti za poštivanje Zakona.

Električnu energiju i pristup internetu mogle su osigurati tržnice, a uređaje poduzetnici bez imalo negativnih utjecaja na poslovanje i tržnica i poduzetnika, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo financija, kako se navodi, ‘zgroženo je činom fizičkog obračuna s poduzetnicima koji žele pokazati da i u okolnostima kada tržnice nisu osigurale uvjete mogu poslovati sukladno Zakonu, što zahtijeva hitnu intervenciju s ciljem sankcioniranja neodgovornih poduzetnika’.

‘Nemili događaj u Zadru poruka je svima onima koji daju potporu ljudima koji izbjegavaju plaćati porez. Jer, u 21. stoljeću osiguranje napajanja električnom energijom i internet mreže mali je i beznačajni problem’, poručuju iz Ministarstva financija.

Građanima poručuju da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda, odnosno kumica, i time omogućiti prostore na tržnicama koje su dosada okupirali preprodavači.

Zbog fiskalizacije je jutros na zadarskoj tržnici došlo do fizičkog obračuna kada su dvojica vlasnika štanda napali oca i sina, također prodavače, a neslužbeno se doznaje da je povod tučnjavi bila fiskalizacija jer su dvojica prodavača odlučila poštovati Zakon i izdavati fiskalne račune.

Kako je potvrđeno u zadarskoj policiji, otac i sin lakše su ozlijeđeni te nisu zatražili liječničku pomoć.

S današnjim danom, 1. srpnja krenula je treća faza fiskalizacije, a uz primjerice cjećare, frizere, servisere, taksiste, odvjetnička društva, informatička, savjetodavna i druga društva, obveznici fiskalizacije su postali i trgovci na tržnicama, odnosno štandovima za trgovce koji ne prodaju robu iz vlastite proizvodnje, odnosno preprodavači poljoprivrednih proizvoda.

Prodavači na tržnicama, među kojima su i ‘kumice s placa’, a koji prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli, nisu obveznici fiskalizacije, a izuzeće se odnosi i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se njihovi vlastiti poljoprivredni proizvodi izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...