Mungosa napali jer je htio legalno prodavati na štandu

Tučnjava, podijeljenost između ljudi, intervencija policije te štrajk na gradskoj tržnici i ribarnici obilježili su jučerašnji prvi dan Zadra u Europskoj uniji.

Netipična atmosferu nasilja i netrpeljivosti, nezamislivu do jučer, kulminacija je pritisaka zbog odredbe za uvođenje fiskalnih blagajni na štandove tržnica i ribarnica. Njih Ministarstvo financija na silu želi ugurati po staroj hrvatskoj devizi kako smo mi veći katolici od samog pape. Dok prodavači s tržnice u Italiji, Njemačkoj i Austriji ne znaju što je to fiskalna blagajna, ovdje se u Hrvatskoj trenira strogoća kao da su ovdašnji prodavači pretplaćeni za izvođenje fiskalnih eksperimenata na njima, komentiralo se jučer u srcu grada.

Zbog jučerašnje tučnjave na pijaci intervenirali su djelatnici PU zadarske. Napadnut je Goran Perović Mungos i članovi njegove obitelji. Kao posljedica napada Mungos je zadobio ozljede na licu, a njegov sin je završio na Hitnoj pomoći.

Mungos je jedan od prvih koji je stao u obranu Zadra. Danas vodi obrt i trudi se unatoč teškoćama poštovati hrvatske zakone. Nabavio je fiskalnu blagajnu zbog koje je najvjerojatnije i napadnut.

– Nas su napali jer se nismo htjeli solidarizirati s nekim stvarima koje ne prihvaćamo. Napala me grupa ljudi. Mi smo jutros otvorili štand, poštovali smo Zakon o fiskalizaciju i nabavili potrebnu opremu. To očigledno nekomu ne odgovara. Prvo su me počeli vrijeđati, a onda su nas napali i pobacali robu, kaže Munogos te dodaje:

– Mi plaćamo svoje obveze, mada nam je teško. Reda treba biti, međutim, u ovoj državi nema reda za sve.

Napad na Mungosa zgrozio je sve na pijaci i ribarnici. Nitko ne podržava nasilje i ne opravdava ga. Druga je priča o fiskalnoj blagajni. Gospodarska situacija je loša i ljudi s pijace se bore za svakodnevno preživljavanje. Dižu se u tri ujutro nabavljaju robu na veletržnici i rade u teškim uvjetima do poslijepodne. Oni koji imaju vlastitu zemlju možda spavaju koji sat duže, ali su zato predvečer u polju do zalaska sunca. Za njih je fiskalna blagajna skupa igračka, potpuno neprikladna za uvjete rada na tržnici i ribarnici.

– Njemačka je uvela zakon o fiskalnoj blagajni, ali ga ne provodi. Nijemac ne kažnjava svoje ljude, a mi smo se ovdje okomili jedni na druge, govori jedna prodavačica s ribarnice koja je jučer zajedno s drugim kolegama štrajkala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...