Nakon toplinskog vala, Hrvatsku poharalo nevrijeme

Hladna fronta zahvatila je Istru, a u Zagrebu je zapuhao olujni vjetar koji ruši stabla. Pješakinju na križanju Ilice i Mesničke ulice ozlijedila je antena odlomljena sa zgrade, na mnogim lokacijama iščupana stabla oštetila su parkirane automobile, srušeni su suncobrani i tende. Zbog nestanka struje prestali su voziti tramvaji, a predvečer je u tijeku bila normalizacija tramvajskog prometa u užem gradskom središtu, nakon što je zbog jakog vjetra oštećena kontaktna mreža u zoni središnjeg gradskog trga, a tramvajske su linije bile preusmjerene na Glavni kolodvor.

Sanira se oštećenje kontaktne mreže na Maksimirskoj cesti, a tramvaji linija 4, 7, 11 i 12 voze skraćeno do okretišta u Maksimiru. Na dijelu od Maksimira do Dubrave putnike prevoze autobusi, javio je ZET oko 19.30 sati.

Zagrebačka Javna vatrogasna postrojba primila je oko 150 poziva građana, javio je večeras gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Većina poziva se odnosi na urušavanje stabala, a nevrijeme je prouzročilo i materijalne štete na infrastrukturi.

Sve hitne službe su na terenu, a pozivi se rješavaju prema prioritetima, navodi se u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Olujni vjetar u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

Olujni vjetar koji je kasno poslijepodne pogodio Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju rušio je drveća, električne stupove, a u Ivancu je uništen dio krova tamošnje osnovne škole, doznaje se u Centru 112 u Varaždinu i Krapini. Sa terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stupovima.

Imamo dojavu o nekoliko požara na objektima dok je u mjestu Žutica vjetar odnio krov s obiteljske kuće, potvrđeno je Hini u krapinskom Centru 112.

Olujni vjetar odnio je oko 500 metara četvornih krova ivanečke OŠ, a sanacija je u tijeku, navode u Centru 112 Varaždin. Vjetar je srušio električne stupove u Lepoglavi, Varaždinu, Novom Marofu te općinama Petrijanec i Cestica. U Centru 112 nisu mogli potvrditi u kojoj je mjeri otežana isporuka električne energije na području Varaždinske županije. Vjetar je u nekoliko mjesta na području županije srušio drveće.

Istra: U sat vremena 10 stupnjeva hladnije

Istarsku županiju, posebno zapadnu obalu, oko 16,30 sati pogodila je jaka oluja koja je za sobom, po prvim procjenama, najveći štetu ostavila na području Poreča i Umaga, gdje se nasukalo nekoliko jedrlica, jedna je potonula, no nitko nije stradao. Po podacima istarske policije, oko 16 sati djelatnici umaške Lučke uprave uočili su talijansku jedrilicu u blizini lukobrana na kojoj je bilo razbijeno jedro, nakon čega je i potonula. Dvojica nautičara, 41. godišnji i 31. godišnji talijanski državljani spas su pronašli skokom u more te su neozlijeđeni doplivali do obale.

Po riječima zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, vatrogasci su poslijepodne imali osam intervencija – po dvije u Puli i Umagu te po jednu u Poreču, Pazinu, Labinu i Dajli, a uglavnom se radilo u uklanjanju stabala i grana s ceste ili s vozila. Nevrijeme u Motovunu iščupalo je dva drveta iz korijena u kampu podno staroga grada. Uništeno je 10-ak šatora, nema ozlijeđenih, javlja foto agencija Pixsell.

Temperatura zraka u Istri snizila se za osam do 10 stupnjeva Celzija u samo sat vremena, te se kretala između 19 i 25°C. Jučer je u poslijepodnevnim satima temperatura bila između 33 i 38°C, stoga je ova hladna fronta donijela pravo osvježenje, javlja Istramet.com.

Zasada su pale tek manje količine kiše, no prognostički modeli, kao i aktualna satelitska snimka upućuju na dolazak nove količine vlažnog zraka koji bi područje Istre trebao zahvatiti večeras i noćas. I tada je uz pljuskove i grmljavinu moguća tuča te ponovno olujni vjetar.

Pojačan stupanj upozorenja

Grupa europskih meteorologa okupljenih u projektu ESTOFEX, koji se bavi predviđanjem konvektivnih nepogoda u Europi, tijekom dana pojačao je stupanj upozorenja na najviši nivo za dio Europe koji uključuje veći dio Istre, javlja Crometeo.hr.

Stupanj tri znači da je na spomenutom području vrlo izgledno jako nevrijeme s tučom, opasnim udarima vjetra, tornadima ili pijavicama te obilnim oborinama.

Najviši stupanj za cijelu Hrvatsku izdao je i Meteo Alarm, u kojem sudjeluje DHMZ, no najviši stupanj upozorenja većinom se odnosi na visoke temperature zraka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...