Nužno je povezivanje poljoprivrednog sektora s rastućim turističkim sektorom

Danas je u Domu Zadarske županije predstavljen Program održivog razvoja poljoprivrede Zadarske županije o kojem je govorio autor prof. dr.sc. Vjekoslav Par s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O potrebama daljnjeg razvoja, ali i o udruživanju poljoprivrednih potencijala govorili su također Danijel Segarić, pročelnik županijskog Ureda za poljoprivredu te župan zadarski Stipe Zrilić.

– Otvara nam se velika prilika poljoprivrednog razvoja zbog ulaska u Europsku uniju. Trebamo samoodrživi konkurentni poljoprivredni sektor. U sljedeće tri godine trebalo bi doći do umrežavanja poljoprivrednika, kazao je među ostalim pročelnik Segarić.

Njegove riječi potvrdio je i župan Zrilić, ističući kako je poljoprivreda važna gospodarska grana za svako društvo, pa tako i za naše. Nužno je, kako je dodao, povezivanje poljoprivrednog sektora s rastućim turističkim sektorom.

Premda je posljednjih nekoliko godina poljoprivredni sektor u krizi zbog neorganiziranosti poljoprivrednika, neisplata, likvidnosti te drugih gorućih problema, poljoprivreda u Zadarskoj županiji još uvijek ima vrlo značajnu ulogu u gospodarskom oporavku. Tome u prilog idu i brojke koje govore da je u 2011. godini u “zelenoj grani” bilo zaposleno 1.346 pravnih osoba i 6.000 u OPG-ima.

Pozitivni pomaci posebno se bilježe na području maslinarstva i vinogradarstva jer je u posljednjih osam godina došlo do značajnih promjena u prenamijeni opožarenih šumskih površina u maslinike i vinograde. Naime, ovim Programom obuhvaćene su tri područne kategorije: otoci, primorje i Ravni kotari te južne padine Velebita i Like.

– Europska unija nam je otvorila prostor, odnosno tržište od 500 milijuna stanovnika, s čim se povećalo i domaće tržište. Ipak postoji bojazan kako će se hrvatski proizvodi nositi sa vanjskom konkurentnosti. No, baš iz tih razloga donesena je odluka da se napravi Program održivog razvoja do 2015. godine. Međutim, mjere koje su istaknute u Programu nisu tako kratkoročne već se mogu provoditi sve do 2020. godine. Ovaj kratak period namjerno uzet jer se on odnosi na prijelomno vrijeme za Hrvatsku, njeno pristupanje EU, rekao je prof. dr.sc. Par.

Program definira polazišta za nove razvojne korake, s više hrabrosti u donošenju vlastitih opredjeljenja i odluka na putu prema europskim integracijama. U njegovoj izradi je sudjelovao veliki broj zainteresiranih stručnih ljudi i poslovnih subjekata vezanih za poljoprivredu.

Među ciljevima posebno je istaknuto poticanje ekološke i integrirane poljoprivredne proizvodnje, bez udjela genetski modificirane hrane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...