Običaji i spiza zbližavaju ljude

Brojni Filipjanci, mještani okolnih mjesta s mora i kraja, kao i mnogi turisti, okupili su se na Velikom mulu u Sv. Filip i Jakovu gdje je bio priređen spektakularni etno gastronomski program.

– Riječ je o četvrtoj po redu manifestaciji Brodom po Pašmanskom kanalu kojom oživljavamo, da ne padne u zaborav nekadašnja tradicija komunikacije kopna i otoka koja je u prošlosti bila puno življa i učestalija, kazao je Ivan Eškinja-Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko, domaćina manifestacije.

U programu su sudjelovali KUU Maslina Turanj, KUD-ovi Sv. Ivan Glavosjek Raštane Donje i Sv. Roko Sv. filip i Jakov, klapa Škoji otok Pašman i Ugljan, kulturna udruga Voduške perilice iz Vodica, etno udruga Petrovo polje iz Ružića, općine na sjeveroistočnom dijelu Šibensko-kninske županije.

– Brod Škrokoplov iz Neviđana plovio je Pašmanskim kanalom od Biograda na Moru, Sv. Filip i Jakova, Turnja i Tkona na otoku Pašmanu gdje je ukrcavao članove KUD-ova i otočne klape Škoji, ponosno će prvi čuvar filipjanske škrinje narodnog blaga.

Posebno dragi gosti su bili mandolinski orkestar Tripo Tomas i plesna grupa Bokeljske mornarice iz Kotora u Crnoj Gori, kao i Čitaonica mohačkih šokaca iz Mohača u Mađarskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...