Cestitka_Uskrs

Obrat u slučaju Detroita: Zahtjev za bankrotom pao na sudu

U slučaju bankrota najvećeg američkog financijski posrnulog grada došlo je do obrata. Zahtjev za bankrotom pao je na lokalnom sudu s obrazloženjem da je neustavan.

Sutkinja Rosemarie Aquilina na michiganskom je sudu naredila gradu Detroitu da povuče zahtjev za bankrotom zbog duga od 18 milijardi dolara. Zaključila je da bi provedba zahtjeva mogla dovesti do kršenja zakona i Ustava jer bi ugrozila isplatu mirovina i nekih povlastica. Državni odvjetnik se odmah žalio na njezinu odluku.

Kevyn Orr, krizni menadžer Detroita, službeno je objavio bankrot nakon što je guverner Rick Snyder prethodno odobrio takvu odluku, objašnjavajući da je ona nužna kako bi se “ovom predivnom gradu vratilo građansko i financijsko zdravlje”.

Bankrot bi Orru omogućio da likvidira gradsku imovinu te pokuša vratiti dugove. Međutim, načinu otplaćivanja duga, tako da im grad za svaki dugovani dolar isplati tek 10 centi, usprotivili su se voditelji dvaju mirovinskih fondova pa se grad sada suočava s mogućim velikim brojem tužbi korisnika tih fondova.

Grad na izdisaju

Guverner Snyder ranije je, objašnjavajući potez proglašavanja bankrota, naveo neke od ključnih uzroka koji su onemogućili normalno funkcioniranje grada i doveli do bankrota nekadašnjeg simbola snage američke industrije:

– Stopa nezaposlenosti u gradu gotovo se utrostručila u posljednjih deset godina te je danas dvostruko veća nego prosječna na razini cijelog SAD-a

– Stopa ubojstava dosegla je povijesnu razinu, a Detroit je zbog toga zaradio “titulu” najopasnijeg grada za život u SAD-u

– Građani Detroita u prosjeku na reakciju policije u slučaju prijavljivanja nekog zločina čekaju čak 58 minuta, dok je na razini cijelog SAD-a taj prosjek svega 11 minuta

– Oko 40 posto javne rasvjete nije bilo u funkciji u prvoj polovici 2013. godine

– Gotovo 78.000 gradskih struktura zjapi prazno, odnosno napušteno je

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...