Obrtnici: Program na Narodnom trgu ometa prolaz turistima do nas

Osam obrtnika iz Ulice Jurja Dalmatinca i Zlatarske ulice, koje se nalaze u neposrednoj blizini Narodnog trga, uputilo je Turističkoj zajednici grada Zadra potpisanu pritužbu zbog blokade ulaska u njihove ulice održavanjem glazbenog programa na Narodnom trgu, ispred same Gradske uprave.

Iako ugostitelji i trgovci obično od Gradske uprave i Turističke zajednice traže više zabavnih i glazbenih sadržaja za privlačenje turista, ovdje je riječ o obrnutom slučaju: konoba Malo misto, trgovački obrt Josip, Gemma MG, trgovina Malta, obrt za trgovinu RR Moda, cvjećarnica Snježana i Actus Zadar traže da se glazbena događanja na trgu ograniče ili da se njima barem ne blokira prolaz turista u njihove ulice, što im, kako navode, utječe na promet i zaradu.

[pullquote align=”right”]Šupe: “Bit će kompromisa”
Direktor Ureda Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe kaže kako nisu službeno odgovorili na pritužbu obrtnika, “ali bit će kompromisa”. – Pomaknut ćemo pozornicu, odnosno dio sadržaja ćemo premjestiti na Trg pet bunara. Teško je ugoditi svima. Mi se trudimo da nam ponuda bude što raznovrsnija, i da nam gosti budu zadovoljni. Pokušat ćemo napraviti neki kompromis da svi budu zadovoljni, rekao je Šupe.[/pullquote]- Događanja na trgu, misli se na glazbenike, odvijaju se tako da ne omogućavaju prolaznicima da nesmetano uđu u ovu ulicu i na taj način mi obrtnici trpimo štetu u svojoj djelatnosti i poslovanju, i to stoga što ostavljeni prolaz od otprilike jednoga metra neposredno uz glazbenike čini neprirodno i neželjeno kretanje za svakog prolaznika jer se mora provlačiti uz instrumente te nerijetko i pjevaču iza leđa.

 

Nelagoda pri prolazu

Svakako se stvara nelagoda neposrednog prolaska uz zvučnike, zbog čega prolaznici, domaći, strani turisti i kupci nisu zainteresirani, odnosno odustaju od namjere ulaska u ulicu, makar su tamo htjeli proći. Ta blokada ulice traje od 20 sati, kada počinje montaža glazbenih instrumenata, pa sve do 23 sata, do kada traje zabavni program. Smatramo da glazba na toj poziciji negativno utječe na promet ulicom i naše poslovanje, a ovim činom Turistička zajednica grada Zadra jednima direktno pogoduje, a drugima šteti, što se kosi s jednakosti u tržišnom poslovanju. Predlažemo da se premjesti glazba s te pozicije kako bi gosti i kupci nesmetano mogli proći Narodnim trgom i ući u našu ulicu – ističu obrtnici.

Taj je problem najviše izražen kod ugostiteljskog objekta Malo misto, koji direktno gubi goste.

– To se događalo i čitavog prošlog ljeta, a nastavilo se ovog. Nitko od nas nije protiv glazbe, ali zbilja nema smisla blokirati čitavu jednu ulicu koja vodi s trga zbog izvedbe glazbenih programa. Zato smo zatražili da se ta glazba premjesti. Možda ona na ovoj poziciji nekim obrtnicima i odgovara, ali zbog toga je ugrožen promet nama ostalima. Tražili smo da se postupi jednako prema svima. Nismo dobili nikakav odgovor iz Turističke zajednice i Grada Zadra, ali prije nekoliko dana primijetili smo da je glazbeni sadržaj premješten s Narodnog trga na Trg pet bunara. To je dobro, jer njima to tamo odgovara, kao što bi se dio sadržaja mogao premjestiti i u Kampo kaštelo i druge dijelove grada gdje fali živosti. Mi nismo protiv glazbe, ali da bude primjerena trgu, bez velikog ozvučenja i glomaznih pozornica na Narodnom trgu što blokira pristup opremom i decibelima – kaže Karlo Mihić iz Malog mista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...