Od početka srpnja 11 prekršitelja

Zadarski pomorski policajci nedavno su kod otoka Babac i Oštarije te u mjesnoj lučici u Poljani na otoku Ugljanu, zatekli državljane Austrije, Belgije i Slovenije pri glisiranju na udaljenosti manjoj od 100 metara od obale što je strogo zabranjeno. Svima je uručen prekršajni nalog s novčanom kaznom. A ona iznosi 1.200 kuna.

U zadarskoj policiji doznali smo podatke o takvim događajima lani, ali u kojima je bilo ozlijeđenih osoba. Tako je u 2012. godini na području PU zadarske zabilježeno šest takvih događaja nepropisnog glisiranja u kojima su četiri osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene. Od spomenute dvije lakše ozlijeđene osobe, jedan je plivač na kojeg je naletjela jedrilica na otoku Pagu. Dvije osobe su ozlijeđene prilikom pada s broda zbog naleta na val, dvije osobe prilikom sudara dvije brodice ili jet-skija i jedna osoba prilikom nasukavanja broda.

Policijski službenici evidentirali su ukupno 214 pomorskih prekršaja od kojih 114 zbog glisiranja. Inače, zakon razlikuje glisiranje u lučici za koje je predviđena novčana kazna od 500 do 15.000 kuna i glisiranje unutar 300 metara od obale za koje je predviđena novčana kazna od 1.000 do 10.000 kuna.

Davor Škibola, načelnik postaje Pomorske policije kaže da u zadnjih deset godina u Zadarskoj županiji, srećom, nije bilo naleta brzih brodica na kupače.

– Zaista nastojimo prevenirati te događaje i upozoravati prekršitelje kako bi izbjegli nesreće na moru. Ovako dobro stanje rezultat je konstantnoga preventivnog rada, kako policijskih službenika, tako i djelatnika Lučke kapetanije, kaže načelnik Škibola ističući da  statistika prekršitelja na moru pokazuje da podjednako zakon krše i domaći i strani turisti.

Pomorski policajci ovoga ljeta zaprimili su samo jednu dojavu građana o prekršiteljima na moru, a od 1. srpnja ove godine ukupno su kaznili 11 prekršitelja. U svih 11 slučajeva radilo se o stranim državljanima koji su glisirali blizu obale. Načelnik Pomorske policije još kaže kako puno znači kada stranci vide policijske ophodnje brodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...