Od sada dobrovoljna darivanja krvi samo ujutro

Privlački su darivatelji krvi među prvima u Zadarskoj županiji svoje darivanje u četvrtak u poslijepodnevnim i večernjim satima prilagodili novim zakonima Europske unije. Naime, primjena vađenja krvi iz vena ostala je ista, no došlo je nekih promjena iz administrativnih i zdravstvenih razloga.

– Počevši od 3. srpnja po naputku Ministarstva zdravlja RH i hrvatskog Zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu krenuli smo s novim programom pod nazivom E-Delphyn, u koji je umrežena čitava Hrvatska i u kojem se nalaze imena i prezimena svih hrvatskih darivatelja krvi. Ovaj nam program pored mogućnosti da imamo sve darivatelje na jednom mjestu, omogućuje da se vidi tko je pristupio akciji, tko je dao krv a tko nije mogao, i to sad s ovog mjesta u Privlaci. Podatke šaljemo putem računala u bazu podataka internetom, tako da će mjerodavni u hrvatskom Zavodu za tranfuzijsku medicinu po okončanju akcije moći vidjeti što smo mi to ovdje svi skupa radili, kaže voditeljica Odjela za transfuzijsku djelatnost zadarske Opće bolnice dr. Ivna Lucin, koja je zajedno a medicinskim sestrama Dunjom Piljac, Majdom Petrić, Sanjom Glavan, Anom Milutin i Majom Mitrović, uz nazočnost koordinatora davalaštva krvi pri zadarskom Crvenom križu Branka Kolanovića i predsjednika Gradskog savjeta Crvenog križa Zadar Ive Jureška, vodila akciju.

Zdravstveni razlozi još su važniji od administrativnih.

– Najveća novost je to što ćemo ubuduće akcije na terenu provoditi u jutarnjim satima umjesto kao što smo to radili do sada u poslijepodnevnim i večernjim. Utvrđeno je kako je hemoglobin u jutarnjim satima daleko bolji i bogatiji kisikom, a time je bolji i kvalitetniji i krvni pripravak. Tijekom dana se smanjuje količina kisika u krvi tako da su doze krvi poslijepodne i navečer slabije kvalitete zbog napora kojima je ljudski organizam podvrgnut. Dosta puta smo u situaciji da naše darivatelje moramo vraćati s akcije. Svi oni koji krv neće moći dati zbog radnih ili pak obveza tijekom trajanja akcije u jutarnjim satima, moći će to učiniti na našem Odjelu za transfuziju u Zadru svaki dana u vremenu do 18 sati, kaže dr. Lucin.

Akciji je pristupilo 45 darivatelja, a krv je dalo njih 39. Krv su dali: Marko Surić, Enio Begonja, Ivana Surić, Dražen Jolić, Ive Surić, Jurica Šango, Marko Kolanović, Darijo Matak, Branko Kolanović, Nada Zorić, Mladenka Kurta, Nenad Matulj, Mihovil Vulinović, Walter Jurac, Zrinka Matulj, Rober Skoblar, Roko Surić, Joso Milin, Luca Šarić, Jelica Kolanović, Tomislav Kršlović, Marko Surić, Frane Šango, Celina Kolanović, Matea Kolanović, Ivona Mustać, Ive Begonja, Joso Vuksan Ćusa, Antonija Surić, Mirjana Glavan, Mate Zanki, Mate Šango, Tomislav Šango, Kristina Zorić, Predrag Đurić, Marino Grbić, Valentina Grbić, Šime Šango, Ivan Grbić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...