Općini Poličnik 7,9 milijuna kuna iz europskih fondova

Općina Poličnik je prijavila projekt: Uređaj za pročišćavanje fekalnih i tehnoloških otpadnih voda u zoni male privrede područja Grabi“ za natječaj IPARD, mjera 301 „ Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“.

Razvojna agencija Zadarske županije – ZADRA d.o.o. je pripremila kompletnu natječajnu dokumentaciju te je projekt prijavljen je 16. svibnja 2012.

Projekt je odobren za financiranje te je Općina Poličnik dana 19. lipnja 2013. sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Memorandum o razumijevanju. Ukupna vrijednost projekta je 7.962.040,15 kuna koje se odnose na ulaganje u izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda i kupnju opreme i strojeva koji su sastavni dio projekta, uključujući i hardver i softver za sustav pročišćavanja otpadnih voda.

SAŽETAK PROJEKTA

U sklopu projekta izgradnje komunalne infrastrukture u Zoni male privrede područja Grabi izgrađeno je 2.832,50m cijevi sustava za odvodnju te je potrebno izgraditi uređaj za pročišćavanje tehnoloških i fekalnih otpadnih voda na koji će se spojiti kanalizacija zone kako bi zona mogla u potpunosti funkcionirati. Izgradnja uređaja za pročišćavanje kasni zbog zahtjevnosti tehnološkog procesa, složenosti izgradnje i nedostatka sredstava. Upravo iz tih razloga izgradnja uređaja za pročišćavanje i je odvojen projekt sa posebnom potvrdom glavnog projekta.

U zoni je trenutno 12 tvrtki u kojima je zaposleno 370 djelatnika. Da bi dobili uvjete Hrvatskih voda morali su planirati i izgraditi svoje autonomne sustave zbrinjavanja otpadnih voda. Usput su izgradili i priključke na sustav odvodnje Općine tako da se mogu prebaciti na isti čim bude spreman za upotrebu. U trenutku kad se izgradi biopročiščivač sve tvrtke u zoni će se prebaciti na sustav odvodnje Općine.

Cilj ovog projekta usklađen je s ciljevima IPARD programa:

* Razvoj i poboljšanje osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska i socijalna aktivnost za uravnotežen rast;

* Poboljšanje ruralnih životnih i radnih uvjeta;

* Poboljšanje situacije ruralne depopulacije, uglavnom davanjem poticaja; poboljšanje ruralnih radnih i životnih uvjeta aktivnom stanovništvu da ostane i/ili se vrati u ruralna područja;

Cilj ovog projekta usklađen je i sa ŽRS-om Zadarske županije (cilj 4. Unapređenje zaštite okoliša i kvalitete života). Uređaj za pročišćavanje će se graditi u zoni male privrede područja Grabi na k.č. 481/70 k.o. Poličnik.

Završetak investicije se očekuje kroz 12 mjeseci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...