Otkinuti dijelovi života bunjevačkih Hrvata

Zadarski list / Velimir Brkić
Tamni način

U biogradskom Zavičajnom muzeju u utorak navečer svečano je otvorena izložbe slika naive u tehnici slame iz Tavankuta, naselja u Vojvodini u Srbiji, 17 kilometara udaljenom od Subotice, gdje žive bunjevački Hrvati.

Otvarajući izložbu biogradski gradonačelnik Ivan Knez je naglasio da izložba predstavlja jedan korak u promidžbi običaja žetve i korak u slavlju tog blagostanja, kruha našeg svagdašnjeg.

Slika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame.

– Duga tradicija umjetnosti u tehnici slame poniknula u rukama hrvatskih žena i svaka riječ o njoj i ljudima koji su je podigli na pijedestal koji danas ima, ne može nas oteti dojmu zahvalnosti i u isti tren divljenja dostojanstvenosti koja ona sobom nosi, u uvodnom slovu je rekao predsjednik ovog društva Ladislav Suknović.

Slikom su Bunjevci darivali i saborskog zastupnika Milijana Brkića. Na svečanosti otvaranja uz prigodni program nazočili su i zadarski dožupan Božidar Longin, predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar, predsjednica biogradskog Vijeća Melanija Ražov Radas, vijećnici Županijske skupštine Željko Dilber i Tonči Šangulin.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati