Ova država očito hrani mnogo svetih krava

Na jučerašnje priznanje ministra financija Slavka Linića da su inspekcijskim nadzorima u velikim trgovačkim centrima utvrđene milijunske nepravilnosti koje nisu rezultirale zatvaranjem istih, žestoko su reagirali Ceh ugostitelja i Društvo za zaštitu potrošača. Istovremeno, prozvani trgovački lanci pozivaju se na poslovnu tajnu ili tvrde da nepravilnosti nisu utvrđene.

Podsjetimo, ministar Linić u emisiji HTV-a ‘Nulta točka’ izjavio je da će uslijediti ‘cirkus’ kad se objave inspekcijski nalazi u velikim trgovačkim centrima, jer su pronađene nepravilnosti u iznosima ‘otprilike od 60 do 100 milijuna kuna’. Linić je pritom spomenuo Kaufland, Billu i Konzum.

Na novinarsko pitanje jesu li zbog takvih nalaza trgovački centri zatvoreni na pet dana, na što su osuđeni mali ugostitelji u čijim se blagajnama zatekne nekoliko desetaka kuna viška, Linić je suho odgovorio – nisu.

Predsjednik Ceha ugostitelja Miroslav Folnegović ljut je kao ris zbog dvostrukih kriterija. Ova država, rekao je u prilogu za ‘Dnevnik’ HTV-a, očito hrani mnogo svetih krava.

‘Ovo je blamaža nad blamažama. Ovo ne postoji nigdje na svijetu, da se jedne tretira ovako, a druge onako. Vi i ja smo visoki 1,75 metara i ne možemo kroz ta vrata – samo oni koji su visoki 1,80, oni mogu. E, pa ne može to’, rekao je Folnegović novinaru.

 

Što pak kažu trgovački lanci?

‘Zbog poslovne tajne nismo u mogućnosti pružiti vam detaljnije informacije’, pismeni je odgovor Kauflanda.

‘Kaznene mjere, ukoliko je i bilo prekršaja, izrečene su u skladu sa zakonom, međutim nemamo iznimnih situacija koje treba isticati’, oglasila se Billa.

‘Nadzor je prošao u najboljem redu, nisu uočene nepravilnosti i nisu izrečene kaznene mjere’, priklopio je Konzum.

Najveće nepravilnosti, otkriva HTV, otkrivene su u carinskom nadzoru. Za preciznije podatke državnoj administraciji ipak treba više vremena, a sad mogu dostaviti samo statistiku za prošlu godinu, prema kojoj je vidljivo da je provedeno više od 41.000 nadzora.

Prema podacima Državnog inspektorata, utvrđeno je ukupno 13.231 povreda propisa i poduzete su sve propisane mjere protiv prekršitelja.

Ministrov istup zabrinuo je i Udrugu za zaštitu potrošača. Plaši ih činjenica da država bira koga će sankcionirati, strahuju da bi krajnju cijenu mogao platiti potrošač.

‘Svakako je to nedopuštena diskriminacija. Uzmimo onaj vrhunski akt, najviši akt ove zemlje – svi imaju jednak položaj na tržištu’, rekla je Jadranka Kolarević, predsjednica Društva za zaštitu potrošača, za HTV.

A kako će tržište izgledati, uvelike ovisi o postupcima ministra Linića. Javnost čeka jasne odgovore i brzu akciju – jednako svima, a ne samo njima, zaključuje HTV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...