Plaće u tvrtkama čiji su vlasnici stranci 15 posto veće od prosjeka

Muškarci s poslijediplomskim obrazovanjem zarađuju najviše, a u posljednja tri mjeseca imali su osam posto višu plaću od žena. Dapače, u tom istom razdoblju njihova se plaća uvećala za dodatnih dva posto. Rezultati su to istraživanja kojim je obuhvaćen drugi kvartal ove godine, a koje je proveo servis MojaPlaća.hr.

Prema rezultatima, u drugom kvartalu prosječna neto plaća iznosila je 5403 kune, što je tek za četiri kune više nego tromjesečje prije, no kada se tome pribroje, barem onima koji u njima još uživaju, povlastice poput bonusa i božićnica, prosjek neto plaće raste na 5489 kuna.

Najmanje, prema istraživanju, zarađuju zaposleni u pomoćnim i uslužnim zanimanjima te drvnoj industriji čije su plaće niže od prosjeka za čak 34 posto, dok su među najbolje plaćenima zaposleni u IT sektoru i telekomunikacijama, čija je plaća od prosjeka viša za 26 posto. Ipak, u vrh onih koji zarađuju najviše pišu se, osim top menadžmenta koji ima 117 posto višu plaću u odnosu na prosjek, i oni iz područja tehnologije i razvoja te ljudskih potencijala. Visina plaće, naravno, ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 15 posto od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu najniže i iznose 5059 kuna.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od deset zaposlenih plaće 13 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s više od 20 zaposlenika plaće su četiri posto veće od prosjeka, ističe se u istraživanju. Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2013. zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a najviše u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...